I N F O R M A T I V N I L I S T

Size: px
Start display at page:

Download "I N F O R M A T I V N I L I S T"

Transcription

1 Kako se mogu dati povratne informacije na Australski kurikulum K 10? Na što možete dati svoj komentar? Prijedlog Australskog kurikuluma K 10 za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju će biti na raspolaganju za konsultacije od marta do maja Komentari se mogu dati na sljedeće elemente kurikuluma: Opis sadržaja koji precizira šta će se predavati učenicima u svakoj godini od dječjeg vrtića (godina prije 1.razreda) do 10. razreda. Standard za dostignuća koji opisuje kvalitet učenja (dubina razumjevanja, širina znanja i sofisticiranost vještina) a koji se očekuje od učenika u svakoj godini školovanja. Elaboracije sadržaja koje su primjeri koji ilustruju svaki opis sadržaja. Uzorci radova s komentarima koji ilustruju standarde za dostignuća u svakoj godini školovanja (vremenom će više primjera biti na raspolaganju). Prijedlog kurikuluma za ova područja obrazovanja na raspolaganju je na internetu, na stranici za konsultacije o Australskom kurikulumu Na koji način možemo dati povratne informacije? Najjednostavniji način da pružite povratne informacije je tako što ćete posjetiti internet stranicu. Nakon što se registrujete na internet stranici, možete pročitati, skinuti s interneta ili odštampati jedan ili sve prijedloge Australskog kurikuluma K 10. Dok pregledate kurikulum na internetu, možete pružiti povratne informacije koristeći rejting skalu ili/i kliknuti na polje za povratne informacije i napisati komentar. Isto tako, na internet stranici pojedinci i grupe mogu ispuniti anketu s povratnim informacijama. Nastavnici u mnogim školama će takođe detaljno pregledati kurikulumske materijale i pružati povratne informacije o svrsishodnosti i korisnosti internet kurikuluma. Ova praktična aplikacija će omogućiti korisne povratne informacije koje će pomoći prilikom revizije i nadogradnje prijedloga kurikuluma. Ovo je vrijeme da i Vi kažete šta mislite i tako doprinesete izradi Australskog kurikuluma svjetske klase. ACARA potiče uključivanje svih osoba zainteresovanih za budućnost obrazovanja u ovoj zemlji tokom ove ključne faze izrade kurikuluma.

2 Koji su vremenski rokovi za izradu Australskog kurikuluma? Objavljivanje Australskog kurikuluma Faza 1 Konsultacije o prijedlogu Australskog kurikuluma K 10 za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju će biti održane između marta i maja godine. Konsultacije o kurikulumu za više razrede srednjih škola za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju će se održati tokom aprila, maja i juna Povratne informacije sa konsultacija o prijedlogu Australskog kurikuluma će biti analizirane a prijedlog potom revidiran i uobličen prije objavljivanja završnog Australskog kurikuluma za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju na internetu, krajem godine. Izrada Australskog kurikuluma Faza 2 Druga faza izrade Saveznog kurikuluma će obuhvatiti geografiju, jezike i umjetnost. Početno oblikovanje papira za geografiju, jezike i umjetnost će biti na raspolaganju za javne konsultacije sredinom Analiza povratnih informacija s konsultacija će biti iskorištena za završno oblikovanje papira za svako područje obrazovanja koje će biti obavljeno do kraja ove godine. Pisanje i objavljivanje završnog kurikuluma za ova područja će se desiti u godini. U ACARA kurikulum dokumentu je opisan proces izrade Australskog kurikuluma. Treća faza izrade austraslkog kurikuluma Ministri obrazovanja svih australskih država su se složili da će se budući posao na izradi kurikuluma fokusirati na ostala područja obrazovanja koja su identifikovana u dokumentu Melbourne Declaration on Educational Goals for Young Australians. Uglavnom su to informatika i komunikacije, tehnologija i dizajn, fizičko i zdravstveno obrazovanje, ekonomija, biznis i društvo i državljanstvo. Ministri obrazovanja tek treba da dogovore i usaglase vremenske rokove i procese za ovaj budući posao. Područja obrazovanja koja trenutno nisu uključena u Australski kurikulum će ostati u domenu odgovornosti država i teritorija. Planovi za implementaciju Australskog kurikuluma. Iako će implementacija Australskog kurikuluma biti posao država i teritorija, ACARA će im asistirati u tom poslu. Implementacija Australskog kurikuluma će se sigurno razlikovati za svako područje obrazovanja i u svakoj državi i teritoriji zavisno od toga koliko se novi Australski kurikulum razlikuje od postojećih kurikuluma država i teritorija. Kada je u pitanju stepen razlika, ACARA će sarađivati s obrazovnim tijelima država i teritorija da bi im time pomogla izraditi planove za implementaciju. Kada je u pitanju početak implementacije Australskog kurikuluma K 10 za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju, postojaće određena fleksibilnost zavisno od specifičnih pitanja svake jurisdikcije a pod uslovom da Australski kurikulum bude implementiran do Vremenski rokovi za implementaciju kurikuluma za više razrede srednjih škola će biti određeni u godini.

3 Kako izgleda prijedlog Australskog kurikuluma K 10? Izrada Australskog kurikuluma u prvoj fazi uključuje engleski jezik, matematiku, nauku i historiju. U drugoj fazi će se praviti kurikulum za geografiju, umjetnost i jezike a u trećoj ostali kurikulumi. Prijedlog Australskog kurikuluma K 10 za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju možete pregledati na internet stranici na kojoj se mogu dati i povratne informacije. Svako područje obrazovanja uključuje opis sadržaja i standarde za dostignuća. Opis sadržaja precizira šta se od nastavnika očekuje da predaju. Uključeni su znanje, vještine i razumjevanje za svako područje obrazovanja u svakoj godini školovanja. Opisi sadržaja pružaju dobro istražen obim i slijed predavanja u kojima će nastavnici odlučiti koji je najbolji način da se učenici obrazuju u skladu s njihovim individualnim potrebama i interesima. Primjeri koji ilustriraju opis sadržaja mogu se pronaći u elaboracijama sadržaja. One su na raspolaganju nastavnicima i svima drugima kojima je potrebna pomoć da bolje razumiju opis sadržaja. U standardu za dostignuće je opisan kvalitet učenja (dubina razumjevanja, širina znanja i sofisticiranost vještina) koji se očekuje od učenika u svakoj godini školovanja. Uzorci radova s komentarima ilustruju standard za dostignuće u svakoj godini školovanja. Neki primjeri se mogu pogledati za vrijeme konsultacija a vremenom će biti na raspolaganju i više primjera. Australski kurikulum je internet kurikulum koji pruža maksimalnu fleksibilnost kada su u pitanju dostupnost i organizovanje. Na primjer, korisnici mogu pogledati, skinuti s interneta i odštampati kurikulum za određeno područje obrazovanja, za jednu ili više godina školovanja. Isto tako, moguće je pogledati, skinuti s interneta i odštampati sadržaj s fokusom na jednu ili više opštih kompetencija ili međupredmetnih tema kao na primjer, domorodačka historija i kultura, azijska i australska povezanost s Azijom i održivost.

4 Šta je to što Australski kurikulum čini kurikulumom svjetske klase? Australski kurikulum je svjetske klase zbog: načina na koji je napravljen načina na koji je strukturiran i organizovan načina na koji je dostupan školama, nastavnicima, učenicima, roditeljima i široj zajednioci. Način na koji je napravljen Zahvaljujući predanosti vlada svih australskih država i resursima koje su one obezbjedile za dizajniranje Australskog kurikuluma svjetske klase, bilo je moguće sakupiti neke od najstručnijih pojedinaca iz cijele zemlje (nastavnike, akademike i stručnjake za kurikulum) i uključiti ih u izradu prijedloga Australskog kurikuluma za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju. Kvalitetno napravljeni kurikulumi u australskim državama i teritorijama kao i kurikulumi nekih vodećih zemalja poslužili su kao primjer prilikom izrade Australskog kurikuluma. Obavljene su i još uvijek su u toku obimne konsultacije na nacionalnom nivou kako bi se omogućio doprinos škola, edukatora i zajednice. Način na koji je strukturiran i organizovan Australski kurikulum za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju je organizovan tako da jasno opisuje šta učenici trebaju naučiti i šta se od njih očekuje da nauče u svakoj godini školovanja. U njemu je identifikovan sadržaj koji svi učenici trebaju naučiti i vođeno je računa da se ostavi dovoljno vremena za dublje proučavanje tog sadržaja. Australski kurikulum prepušta školama i nastavnicima dovoljno fleksibilnosti da uključe lokalne i tematske sadržaje. Određeni su takvi standardi za dostignuća koji će biti izazov i doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju svih učenika. 10 opštih kompetencija su: pismenost matematička pismenost informacijsko-komunikacijska tehnologija sposobnost mišljenja moralno ponašanje kreativnost samoorganizovanost timski rad međukulturalno razumjevanje socijalna kompetencija Tri međupredmetne teme su: Domorodačka historija i kultura Azijska i australska povezanost s Azijom održivost. ACARA razvija kontinuume znanja, vještina i razumjevanja za svaku opštu kompetenciju i međupredmetnu temu. Svi kontinuumi će biti korišteni za reviziju prijedloga kurikuluma za engleski, matematiku, nauku i historiju da bi se osiguralo jako i koherentno uključivanje svih opštih kompetencija i međupredmetnih tema u završni kurikulum. Isto tako, oni će poslužiti tvorcima Australskog kurikuluma za druga obrazovna područja tokom budućih razvojnih faza. Tokom razvoja kontinuuma, ACARA će revidirati njihov položaj u dokumentaciji Australskog kurikuluma i tražiti savjete stakeholdera o tome kako bi oni mogli najdjelotvornije pomoći školama da razviju programe obrazovanja i učenja. Nastavak na sljedećoj strani Australski kurikulum je obratio pažnju na to kako će 10 opštih kompetencija i tri međupredmetne teme (navedene ispod), doprinositi i razvijati se kroz učenje u svakom obrazovnom području.

5 Način na koji je dostupan i na koji se može koristiti Ranije je kurikulum bio objavljen u štampanom formatu a obično se objavljivala posebna brošura za svako obrazovno područje. Ovo izaziva dojam statičnog, dvodimenijskog kurikuluma orijentisanog na predmete. Prijedlog i završni Australski kurikulum će biti objavljeni na internetu. Time je omogućena viša fleksibilnost za korištenje i organizovanje kurikuluma. Isto tako, svi Australci će moći vidjeti šta se uči u školama cijele zemlje. Strana 2

6 Zašto je potreban Australski kurikulum? U godini vlade svih država Australije su se složile da je kvalitetno obrazovanje mladih Australaca od izuzetnog značaja za održavanje produktivnosti i kvaliteta života u Australiji. Zaključeno je da će Savezni kurikulum imati ključnu ulogu pri pružanju kvalitetnog obrazovanja. Takođe je odlučeno da se napravi Savezni kurikulum K 12, i to najprije za engleski jezik, matematiku, nauku i historiju. Nakon toga, svi državni ministri obrazovanja su se obavezali da će pripremiti ciljeve obrazovanja i aktivnosti kojima će mlade ljude bolje pripremiti za njihovu participaciju u sve promjenjljivijem, globaliziranom svijetu. Jedna od tih akcija je stvaranje i implementacija Saveznog kurikuluma svjetske klase. Ova obaveza koju su preuzeli ministri, uključena je u Melbournešku deklaraciju o ciljevima obrazovanja za mlade Australce (Melbourne Declaration on Educational Goals for Young Australians). U Australskom kurikulumu će biti jasno izraženo šta će mlade osobe učiti i šta se od njih očekuje. Istovremeno će se nastavnicima i školama omogućiti više fleksibilnosti da nadograđuju na ono što učenici nauče i ono što ih zanima. Iako će gradivo biti obrađeno kurikulumom, nastavnici će biti ti koji će odlučivati kako će organizovati učenje i kakav će biti sadržaj i obim učenja za svako dijete u razredu. Naširoko je rasprostranjeno mišljenje da bi Australija trebala imati jedan kurikulum za sve škole umjesto osam različitih sistema koji trenutno egzistiraju. Opredjeljenost da se stvori jedan Australski kurikulum podrazumjeva sljedeće: 1. Pojedinačno i udruženim snagama države i teritorije se mogu fokusirati na to kako se može poboljšati obrazovanje učenika i dostići savezne ciljeve bez obzira na pojedinačne okolnosti ili lokacije škola. 2. Više pažnje se može usmjeriti na sticanje znanja, vještina i sposobnosti koje su neophodne mladim Australcima za efikasno uključivanje i prosperitet u društvu, konkurentost u globaliziranom svijetu i budući napredak u informacijski bogatim radnim sredinama. 3. Potrebno je stvoriti visoko kvalitetne resurse i omogućiti im lakši pristup u cijeloj zemlji. 4. Veća konzistencija će postojati između sve pokretnije učeničke i nastavničke populacije u zemlji.

DIZAJNIRANJE WEB APLIKACIJE ZA MOBILNO UČENJE U PRAKSI DESIGNING WEB APPLICATIONS FOR MOBILE LEARNING IN PRACTICE

DIZAJNIRANJE WEB APLIKACIJE ZA MOBILNO UČENJE U PRAKSI DESIGNING WEB APPLICATIONS FOR MOBILE LEARNING IN PRACTICE TEHNOLOGIJA, INFORMATIKA I OBRAZOVANJE ZA DRUŠTVO UČENJA I ZNANJA 6. MeĎunarodni Simpozijum, Tehnički fakultet Čačak, 3 5. jun 2011. TECHNO LO GY, INFO RM ATICS AND EDUCATION FOR LEARNING AND KNOWLEDGE

More information

2UG Zagrebacka umjetnicka gimnazija. " s pravom javnosti. Gymnasium

2UG Zagrebacka umjetnicka gimnazija.  s pravom javnosti. Gymnasium 2UG Zagrebacka umjetnicka gimnazija " s pravom javnosti Gymnasium uoorocjosjj r v, u Europska dimenzija obrazovanja Welcome to ZUG European dimension of education Gordana i Mladen Koludrovic, osnovaci

More information

OBRAZOVANJE KAO ČINILAC KVALITETA SLOBODNOG VREMENA ODRASLIH

OBRAZOVANJE KAO ČINILAC KVALITETA SLOBODNOG VREMENA ODRASLIH UNIVERZITET U BEOGRADU FILOZOFSKI FAKULTET Tamara V. Nikolić Maksić OBRAZOVANJE KAO ČINILAC KVALITETA SLOBODNOG VREMENA ODRASLIH doktorska disertacija Beograd, 2015 UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF PHILOSOPHY

More information

TEHNOLOGIJA, INFORMATIKA I OBRAZOVANJE ZA DRUŠTVO UČENJA I ZNANJA 6. Međunarodni Simpozijum, Tehnički fakultet Čačak, 3 5. jun 2011.

TEHNOLOGIJA, INFORMATIKA I OBRAZOVANJE ZA DRUŠTVO UČENJA I ZNANJA 6. Međunarodni Simpozijum, Tehnički fakultet Čačak, 3 5. jun 2011. TEHNOLOGIJA, INFORMATIKA I OBRAZOVANJE ZA DRUŠTVO UČENJA I ZNANJA 6. Međunarodni Simpozijum, Tehnički fakultet Čačak, 3 5. jun 2011. TECHNOLOGY, INFORMATICS AND EDUCATION FOR LEARNING AND KNOWLEDGE SOCIETY

More information

Učenje preko Interneta

Učenje preko Interneta Besplatna e-book o učenju na daljinu Šta je elearning? UČENJA NA DALJINU je: omogućavanje pristupa materijalima za učenje, skriptama, multimedijalnim prezentacijama i ostalim obrazovnim resursima preko

More information

BOLONJSKI PROCES INFORMACIJE ZA GOSPODARSTVO

BOLONJSKI PROCES INFORMACIJE ZA GOSPODARSTVO Tempus Project: FURTHERANCE OF BOLOGNA PROMOTION IN CROATIA (FURTHER BOLOGNA) BOLONJSKI PROCES INFORMACIJE ZA GOSPODARSTVO Sveučilište u Zagrebu Bolonjski proces Informacije za gospodarstvo Nakladnik:

More information

LANGUAGE ATTITUDES OF CROATIAN VOCATIONAL SCHOOL STUDENTS TOWARD THE ENGLISH LANGUAGE

LANGUAGE ATTITUDES OF CROATIAN VOCATIONAL SCHOOL STUDENTS TOWARD THE ENGLISH LANGUAGE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FILOZOFSKI FAKULTET Odsjek za anglistiku Nikolina Batur LANGUAGE ATTITUDES OF CROATIAN VOCATIONAL SCHOOL STUDENTS TOWARD THE ENGLISH LANGUAGE Diplomski rad Mentor: dr. sc. Anđel Starčević,

More information

etwinning u nastavi Lidija Kralj, prof. matematike i informatike savjetnica, etwinning ambasadorica OŠ Veliki Bukovec, Hrvatska

etwinning u nastavi Lidija Kralj, prof. matematike i informatike savjetnica, etwinning ambasadorica OŠ Veliki Bukovec, Hrvatska etwinning u nastavi Lidija Kralj, prof. matematike i informatike savjetnica, etwinning ambasadorica OŠ Veliki Bukovec, Hrvatska Zašto etwinning? Zadovoljstvo učenja novih vještina u poticajnom okruženju

More information

Drugo izdanje Novo izdanje uredio: Thomas Keighley

Drugo izdanje Novo izdanje uredio: Thomas Keighley Standardi Evropske Unije za profesije medicinskih sestara i babica: Informacije za zemlje u procesu pristupanja Drugo izdanje Novo izdanje uredio: Thomas Keighley 1 Apstrakt Ovaj dokument je pripremljen

More information

ZNAČAJ OBRAZOVANJA NA TRŽIŠTU RADA PREMA EKONOMSKOJ TEORIJI

ZNAČAJ OBRAZOVANJA NA TRŽIŠTU RADA PREMA EKONOMSKOJ TEORIJI Dr. sc. Marija Bečić Asistentica Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilište u Dubrovniku E-mail: marija.becic@unidu.hr ZNAČAJ OBRAZOVANJA NA TRŽIŠTU RADA PREMA EKONOMSKOJ TEORIJI UDK / UDC: 331.5:37]:330.1

More information

Deliverable D3.4. Evaluation of the performance of the Empowerment Initiative at schools Appendix I BELGRADE

Deliverable D3.4. Evaluation of the performance of the Empowerment Initiative at schools Appendix I BELGRADE Appendix I D3.4 Part 2 Project title: Development of sensor-based Citizens' Observatory Community for improving quality of life in cities Acronym:CITI-SENSEGrant Agreement No:308524 EU FP7- ENV-2012 Collaborative

More information

Attitudes of Secondary School Teachers Regarding Electronic Readers and their Possible Usage in Mass Education

Attitudes of Secondary School Teachers Regarding Electronic Readers and their Possible Usage in Mass Education IZVORNI ZNANSTVENI RAD UDK: 37.018.43:004.7 Zaprimljeno: 16. siječnja 2013. Attitudes of Secondary School Teachers Regarding Electronic Readers and their Possible Usage in Mass Education Marta Vlainić

More information

Živka Krnjaja. Igra kao susret: koautorski prostor u zajedni koj igri dece i odraslih * Uvod

Živka Krnjaja. Igra kao susret: koautorski prostor u zajedni koj igri dece i odraslih * Uvod ORIGINALNI NAU NI RAD UDK 79.316.346.32-053.4/.5-053.8]:316.7 Živka Krnjaja Odeljenje za pedagogiju Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu zivka.krnjaja@f.bg.ac.rs Igra kao susret: koautorski prostor

More information

GEOGRAPHICAL DIVERSITY AND STUDENTS HOUSING SATISFACTION IN SOUTH AFRICA Geografska raznolikost i zadovoljstvo studentskim stanovanjem u Južnoj Africi

GEOGRAPHICAL DIVERSITY AND STUDENTS HOUSING SATISFACTION IN SOUTH AFRICA Geografska raznolikost i zadovoljstvo studentskim stanovanjem u Južnoj Africi Socioeconomica The Scientific Journal for Theory and Practice of Socio-economic Development 2015, 4(8): 449-460 Izvorni naučni članak Original Scientific Paper UDC: 364-7:657.412.7:1e(680) DOI : dx.doi.org/10.12803/sjseco.48164

More information

INFO DAN EU PROGRAMI NATJEČAJI U Srijeda 9. studenog Filozofski fakultet u Zagrebu

INFO DAN EU PROGRAMI NATJEČAJI U Srijeda 9. studenog Filozofski fakultet u Zagrebu INFO DAN EU PROGRAMI NATJEČAJI U 2017. Srijeda 9. studenog 2016. Filozofski fakultet u Zagrebu EU programi natječaji u 2017. Iva Čaleta Pleša Ured za međunarodnu suradnju Info dan Filozofski fakultet Srijeda

More information

Epistemološki pristup Kvirina Vasilja ljepoti i umjetnosti*

Epistemološki pristup Kvirina Vasilja ljepoti i umjetnosti* Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 42/1(83) (2016) 117 137 117 Epistemološki pristup Kvirina Vasilja ljepoti i umjetnosti* DRAŽENKO TOMIĆ Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

More information

Multilingualism of Croatian Elementary School Children on Facebook

Multilingualism of Croatian Elementary School Children on Facebook Croatian Journal of Education Vol.18; Sp.Ed.No.2/2016, pages: 51-70 Original research paper Paper submitted: 23 rd December 2015 Paper accepted: 15 th June 2016 doi: 10.15516/cje.v18i0.2103 Multilingualism

More information

Behaviors of Concern to Croatian Primary School Teachers

Behaviors of Concern to Croatian Primary School Teachers Vol. 19, No. 2 pp. 000 000 Copyright Ó 2016 Division of International Special Education and Services Behaviors of Concern to Croatian Primary School Teachers Kathleen Beaudoin University of Washington

More information

UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES TABLE OF CONTENTS 2 Table of Contents 2 Word from the Dean 3 Why Croatia, Why Zagreb? 4 VERN Facts 6 VERN Today 7 Why VERN? 8 International Cooperation 9 Undergraduate Programmes

More information

Technology Enhanced Problem Based Learning

Technology Enhanced Problem Based Learning 32. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti PAMETNA ORGANIZACIJA Talenti. Vitka organiziranost. Internet stvari. 20. - 22. marec 2013, Portorož, Slovenija Technology Enhanced Problem Based

More information

CROATIAN SCHOOL TEACHERS FAMILIARITY WITH THE EUROPEAN DIMENSION IN EDUCATION

CROATIAN SCHOOL TEACHERS FAMILIARITY WITH THE EUROPEAN DIMENSION IN EDUCATION Reference: Turk, M., Ledić, J. (2015). Croatian School Teachers Familiarity With The European Dimension In Education. The Turkish Online Journal of Educational Technology (2146-7242), Special Issue (2015),

More information

Komparativna analiza upitnika za procenu bazičnih oslonaca ličnosti (BOL-100) i petofaktorskog modela (NEO-PI-R)

Komparativna analiza upitnika za procenu bazičnih oslonaca ličnosti (BOL-100) i petofaktorskog modela (NEO-PI-R) PSIHOLOGIJA, 1997, 4, 413-424 UDK 159.923.072 Komparativna analiza upitnika za procenu bazičnih oslonaca ličnosti (BOL-100) i petofaktorskog modela (NEO-PI-R) TAMARA IGNJATOVIĆ-DŽAMONJA Institut za psihijatriju,

More information

Development of the First LRs for Macedonian: Current Projects

Development of the First LRs for Macedonian: Current Projects Development of the First LRs for Macedonian: Current Projects Ruska Ivanovska-Naskova Faculty of Philology- University St. Cyril and Methodius Bul. Krste Petkov Misirkov bb, 1000 Skopje, Macedonia rivanovska@flf.ukim.edu.mk

More information

APPLICATION DEADLINE: 5:00 PM, December 25, 2013

APPLICATION DEADLINE: 5:00 PM, December 25, 2013 FCAST EXCHANGE APPLICATION APPLICATION INSTRUCTIONS GLOBAL UNDERGRADUATE EXCHANGE PROGRAM IN SERBIA 2014-2015 THE GLOBAL UGRAD PROGRAM IS SPONSORED BY THE U.S. DEPARTMENT OF STATE S BUREAU OF EDUCATIONAL

More information

Teaching and Learning Methods and Practices in Science and Social Studies Lessons

Teaching and Learning Methods and Practices in Science and Social Studies Lessons Croatian Journal of Education Vol.17; Sp.Ed.No.1/2015: pages: 83-95 Preliminary communication Paper submitted: 14 th February 2014 Paper accepted: 10 th April 2014 doi: 10.15516/cje.v17i0.1524 Teaching

More information

Exchange of Information in Croatian School System Based on Digital Communications Technology

Exchange of Information in Croatian School System Based on Digital Communications Technology Exchange of Information in Croatian School System Based on Digital Communications Technology Gordana DUKIĆ ABACUS Tuition, Research and Business Consultancy Mosorska 8, 31000 Osijek, Croatia Darko DUKIĆ

More information

ADDIE MODEL FOR DEVELOPMENT OF E-COURSES

ADDIE MODEL FOR DEVELOPMENT OF E-COURSES INFORMATION TECHNOLOGY IN EDUCATION ADDIE MODEL FOR DEVELOPMENT OF E-COURSES Dalibor Drljača 1, Branko Latinović 2, Željko Stanković 2, Dragan Cvetković 3 1 Europrojekt centar, Banja Luka 2 Apeiron University,

More information

TRULY technique at technical high school Srednja šola Ravne

TRULY technique at technical high school Srednja šola Ravne TRULY technique at technical high school Srednja šola Ravne Šolski center Ravne na Koroškem Zdravko Pavleković, univ. dipl. inž. Predstavitev izdelkov dijakov Srednje šole Ravne Ravne na Koroškem, 23.

More information

News and Events / Novosti i događaji

News and Events / Novosti i događaji Croatian Journal of Education,Vol:15; No.2/2013, pages: 543-550 News and Events / Novosti i događaji Workshop Cardiff Metropolitan Staff Training Week Cardiff Metropolitan University, Cardiff, Wales, Great

More information

Games for Learning and Learning from Games

Games for Learning and Learning from Games Informatica 31 (2007) 419 423 419 Games for Learning and Learning from Games Maja Pivec Information Design, FH JOANNEUM, University of Applied Sciences, Graz, Austria E-mail: Maja.Pivec@fh-joanneum.at,

More information

PHYSICS AND COMPUTER SCIENCE

PHYSICS AND COMPUTER SCIENCE GRADUATE STUDY OF PHYSICS AND COMPUTER SCIENCE Osijek, May 2005 (last changes, September 2014) 1 1. INTRODUCTION 1.1. Reasons for launching the programme The main reason for launching the proposed study

More information

Novi pristupi u EU programima mobilnosti BOLONJSKI PROCES I MOBILNOST

Novi pristupi u EU programima mobilnosti BOLONJSKI PROCES I MOBILNOST Tematski sastanak Odbora za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu: Novi pristupi u EU programima mobilnosti BOLONJSKI PROCES I MOBILNOST Zagreb, 29. lipnja 2006 TEMPUS UM-JEP 18094 Melita Kovačević

More information

PROGRAM USPOSABLJANJA MATURE Enote za skupinsko učenje

PROGRAM USPOSABLJANJA MATURE Enote za skupinsko učenje PROGRAM USPOSABLJANJA MATURE Enote za skupinsko učenje Program Vseživljenjsko učenje Grundtvig muiltilateralen projekt 527911-LLP-1-2012-1-UK-GRUNDTVIG-GMP Objavila septembra 2014: Zveza društev upokojencev

More information

Guidelines and additional provisions for the PhD Programmes at VID Specialized University

Guidelines and additional provisions for the PhD Programmes at VID Specialized University Guidelines and additional provisions for the PhD Programmes at VID Specialized University PART 1. INTRODUCTORY PROVISIONS These guidelines are additional provisions to the Regulation of 11 December 2015

More information

PROGRAM USPOSABLJANJA MATURE Enote za samostojno učenje

PROGRAM USPOSABLJANJA MATURE Enote za samostojno učenje PROGRAM USPOSABLJANJA MATURE Enote za samostojno učenje Program Vseživljenjsko učenje Grundtvig muiltilateralen projekt 527911-LLP-1-2012-1-UK-GRUNDTVIG-GMP Objavila septembra 2014: Zveza društev upokojencev

More information

GALICIAN TEACHERS PERCEPTIONS ON THE USABILITY AND USEFULNESS OF THE ODS PORTAL

GALICIAN TEACHERS PERCEPTIONS ON THE USABILITY AND USEFULNESS OF THE ODS PORTAL The Fifth International Conference on e-learning (elearning-2014), 22-23 September 2014, Belgrade, Serbia GALICIAN TEACHERS PERCEPTIONS ON THE USABILITY AND USEFULNESS OF THE ODS PORTAL SONIA VALLADARES-RODRIGUEZ

More information

Suvremena hrvatska grafička scena / propitivanje medija

Suvremena hrvatska grafička scena / propitivanje medija Suvremena hrvatska grafička scena / propitivanje medija 14. 2. 30. 3. 2013. Suvremena hrvatska grafička scena / propitivanje medija 14. 2. 30. 3. 2013. Igor Čabraja (Slavonski Brod / Zagreb) Mario Čaušić

More information

Affricates. Affricates, nasals, laterals and continuants. Affricates. Affricates. Affricates. Affricates 11/20/2015. Phonetics of English 1

Affricates. Affricates, nasals, laterals and continuants. Affricates. Affricates. Affricates. Affricates 11/20/2015. Phonetics of English 1 , nasals, laterals and continuants Phonetics of English 1 1. Tip artikulacije (type of articulation) /tʃ, dʒ/ su suglasnici (consonants) 2. Način artikulacije (manner of articulation) /tʃ, dʒ/ su afrikati

More information

LONG-TERM EVALUATION OF UNDERGRADUATE FAMILY MEDICINE CURRICULUM IN SLOVENIA

LONG-TERM EVALUATION OF UNDERGRADUATE FAMILY MEDICINE CURRICULUM IN SLOVENIA ORIGINAL ARTICLE BIBLID: 0370-8179, 136(2008) 5-6,. 274-279 DOI: 10.2298/SARH0806274S UDC: 615.255.001(497.1) LONG-TERM EVALUATION OF UNDERGRADUATE FAMILY MEDICINE CURRICULUM IN SLOVENIA Igor ŠVAB, Marija

More information

Have earned IB, AP, A-Level, French Baccalaureate or Equivalent

Have earned IB, AP, A-Level, French Baccalaureate or Equivalent Have earned IB, AP, A-Level, French Baccalaureate or Equivalent Admitted applicants who achieve a minimum grade equivalent to B in their IB Higher Level, GCE A-Level, the Lebanese Baccalaureate, the French

More information

Josip FALETAR 1, Jože KROPIVŠEK 2. Ključne besede: konflikti, vodenje, lesno podjetje, model, Hrvaška

Josip FALETAR 1, Jože KROPIVŠEK 2. Ključne besede: konflikti, vodenje, lesno podjetje, model, Hrvaška Izvirni znanstveni članek / Original scientific paper MODEL REŠEVANJA KONFLIKTOV - PRIMER LESNEGA PODJETJA NA HRVAŠKEM MODEL OF SOLVING CONFLICTS CROATIAN WOOD INDUSTRY CASE Josip FALETAR 1, Jože KROPIVŠEK

More information

UPORABA METODE FOKUSNIH SKUPIN V PROSTORSKEM NA^RTOVANJU: PRIMER DEMOGRAFSKE ANALIZE ZA IZBRANE OB^INE ZGORNJE GORENJSKE

UPORABA METODE FOKUSNIH SKUPIN V PROSTORSKEM NA^RTOVANJU: PRIMER DEMOGRAFSKE ANALIZE ZA IZBRANE OB^INE ZGORNJE GORENJSKE Geografski vestnik 83-1, 2011, 85 95 Metode METODE UPORABA METODE FOKUSNIH SKUPIN V PROSTORSKEM NA^RTOVANJU: PRIMER DEMOGRAFSKE ANALIZE ZA IZBRANE OB^INE ZGORNJE GORENJSKE AVTORICA dr. Naja Marot Ur ba

More information

REALISTIC MATHEMATICS EDUCATION FROM THEORY TO PRACTICE. Jasmina Milinković

REALISTIC MATHEMATICS EDUCATION FROM THEORY TO PRACTICE. Jasmina Milinković REALISTIC MATHEMATICS EDUCATION FROM THEORY TO PRACTICE Jasmina Milinković 1 The main principles of RME P1. Real context; P2. Models; P3. Schematization P4. Integrative approach 2 P1 Genuine realistic

More information

SYRACUSE UNIVERSITY and BELLEVUE COLLEGE

SYRACUSE UNIVERSITY and BELLEVUE COLLEGE SYRACUSE UNIVERSITY and BELLEVUE COLLEGE Introduction This articulation agreement is developed as a tool for advisement to assist in the transferability of comparable coursework from Bellevue College to

More information

INTERNATIONAL STUDENT TIMETABLE BRISBANE CAMPUS

INTERNATIONAL STUDENT TIMETABLE BRISBANE CAMPUS INTERNATIONAL STUDENT TIMETABLE TERM DATES Induction Day Term Dates* Holiday Periods* Student Fees 2017 (New Students only) Commence Until Commence Until Due Public Holidays Term 4 Fri 6 th Oct Mon 9 th

More information

22264VIC Graduate Certificate in Bereavement Counselling and Intervention. Student Application & Agreement Form

22264VIC Graduate Certificate in Bereavement Counselling and Intervention. Student Application & Agreement Form Graduate Certificate in Bereavement Counselling and Intervention Student Application & Agreement Form Graduate Certificate In Bereavement Student Application & Agreement Form PLEASE PRINT CLEARLY OR TYPE

More information

CURRICULUM VITAE. EDUCATION BACKGROUND/OBRAZOVANJE Name of institution Dates Qualification achieved School of Economics and Business in Sarajevo

CURRICULUM VITAE. EDUCATION BACKGROUND/OBRAZOVANJE Name of institution Dates Qualification achieved School of Economics and Business in Sarajevo CURRICULUM VITAE PERSONAL INFORMATION/LIČNE INFORMACIJE First name/ime Melika Last name/prezime Husić-Mehmedović Date and place of 31. 10. 1979., Sarajevo birth/roďenje Private address/adresa Dejzina Bikića

More information

Computerised Experiments in the Web Environment

Computerised Experiments in the Web Environment Informatics in Education, 2004, Vol. 3, No. 2, 155 160 155 2004 Institute of Mathematics and Informatics, Vilnius Computerised Experiments in the Web Environment Martin BULLA, Stanislav HOLEC Department

More information

Affricates. Affricates, nasals, laterals and continuants. Affricates. Affricates. Study questions

Affricates. Affricates, nasals, laterals and continuants. Affricates. Affricates. Study questions , nasals, laterals and continuants Phonetics of English 1 1. Tip artikulacije (type of articulation) /tʃ, dʒ/ su suglasnici (consonants) 2. Način artikulacije (manner of articulation) /tʃ, dʒ/ su afrikati

More information

State Parental Involvement Plan

State Parental Involvement Plan A Toolkit for Title I Parental Involvement Section 3 Tools Page 41 Tool 3.1: State Parental Involvement Plan Description This tool serves as an example of one SEA s plan for supporting LEAs and schools

More information

Cascade Approach to Training: Theoretical Issues and Practical Applications in Non - Formal Education

Cascade Approach to Training: Theoretical Issues and Practical Applications in Non - Formal Education Cascade Approach to Training: Theoretical Issues and Practical Applications in Non - Formal Education Thanassis Karalis University of Patras, University Campus Rion, Patras, 26504 Greece Abstract In this

More information

STUDENTS SATISFACTION LEVEL TOWARDS THE GENERIC SKILLS APPLIED IN THE CO-CURRICULUM SUBJECT IN UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA NUR HANI BT MOHAMED

STUDENTS SATISFACTION LEVEL TOWARDS THE GENERIC SKILLS APPLIED IN THE CO-CURRICULUM SUBJECT IN UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA NUR HANI BT MOHAMED STUDENTS SATISFACTION LEVEL TOWARDS THE GENERIC SKILLS APPLIED IN THE CO-CURRICULUM SUBJECT IN UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA NUR HANI BT MOHAMED AN ACADEMIC EXERCISE INPARTIAL FULFILMENT FOR THE DEGREE

More information

CONFERENCE PAPER NCVER. What has been happening to vocational education and training diplomas and advanced diplomas? TOM KARMEL

CONFERENCE PAPER NCVER. What has been happening to vocational education and training diplomas and advanced diplomas? TOM KARMEL CONFERENCE PAPER NCVER What has been happening to vocational education and training diplomas and advanced diplomas? TOM KARMEL NATIONAL CENTRE FOR VOCATIONAL EDUCATION RESEARCH Paper presented to the National

More information

Evaluation of Teach For America:

Evaluation of Teach For America: EA15-536-2 Evaluation of Teach For America: 2014-2015 Department of Evaluation and Assessment Mike Miles Superintendent of Schools This page is intentionally left blank. ii Evaluation of Teach For America:

More information

Financing of universities and innovations in higher education funding in the Slovak republic

Financing of universities and innovations in higher education funding in the Slovak republic DOI: 10.2478/aree-2013-0005 Acta regionalia et environmentalica 1 Nitra, Slovaca Universitas Agriculturae Nitriae, 2013, p. 26 30 Financing of universities and innovations in higher education funding in

More information

Dušan Starčević IME I PREZIME: DATUM I MJESTO ROĐENJA: godine DATUM, MJESTO I NAZIV INSTITUCIJE STICANJA TITULE:

Dušan Starčević IME I PREZIME: DATUM I MJESTO ROĐENJA: godine DATUM, MJESTO I NAZIV INSTITUCIJE STICANJA TITULE: IME I PREZIME: DATUM I MJESTO ROĐENJA: AKADEMSKO ZVANJE: Dušan Starčević 16.01.1949.godine Redovni profesor DATUM, MJESTO I NAZIV INSTITUCIJE STICANJA TITULE: FAKULTET: MAGISTARSKI: DOKTORAT: NAZIV INSTITUCIJE

More information

Centro de Lenguas e Intercambio Cultural. español. seville & cadiz. Dates and Prices. Sevilla y Cádiz. Clic Ih Sevilla.

Centro de Lenguas e Intercambio Cultural. español. seville & cadiz. Dates and Prices. Sevilla y Cádiz. Clic Ih Sevilla. Centro de Lenguas e Intercambio Cultural español seville & cadiz Dates and Prices 2015 Sevilla y Cádiz Clic Ih Sevilla www.clic.es Spanish Courses Course booking fee: 45 (Includes: Course Book, Welcome

More information

ANNUAL REPORT. The South Australian Law Reform Institute. 1 January December 2012

ANNUAL REPORT. The South Australian Law Reform Institute. 1 January December 2012 The South Australian Law Reform Institute ANNUAL REPORT 1 January 2012 31 December 2012 Adelaide Law School Ligertwood Building The University of Adelaide, SA 5005 Telephone: (08) 8313 5582 Facsimile:

More information

SASKATCHEWAN MINISTRY OF ADVANCED EDUCATION

SASKATCHEWAN MINISTRY OF ADVANCED EDUCATION SASKATCHEWAN MINISTRY OF ADVANCED EDUCATION Report March 2017 Report compiled by Insightrix Research Inc. 1 3223 Millar Ave. Saskatoon, Saskatchewan T: 1-866-888-5640 F: 1-306-384-5655 Table of Contents

More information

Service Management (Cod. 8842) Degree Class: LM-77

Service Management (Cod. 8842) Degree Class: LM-77 ALMA MATER STUDIORUM - UNIVERSITÀ DI BOLOGNA School of Economics, Management and Statistics Campus Rimini Abstract for the English version The Italian language version of the act is prevailing with regard

More information

Dates and Prices 2016

Dates and Prices 2016 Dates and Prices 2016 ICE French Language Courses www.ihnice.com 27, Rue Rossini - 06000 Nice - France Phone: +33(0)4 93 62 60 62 / Fax: +33(0)4 93 80 53 09 E-mail: info@ihnice.com 1 FRENCH COURSES - 2016

More information

Student Services Job Family FY18 General

Student Services Job Family FY18 General Job Family FY18 General Director 2 (9351D2) $107,819 $148,251 $188,683 P & A Director 1 (9351D1) $89,884 $123,578 $157,271 P & A Mgr 3 Mgr 2 Mgr 1 $74,815 $102,884 $130,953 P & A $62,399 $85,799 $109,198

More information

Immersion Programs. 4 Chinese 2 French 1 German 1 Portuguese in Spanish 1 Spanish 2-way

Immersion Programs. 4 Chinese 2 French 1 German 1 Portuguese in Spanish 1 Spanish 2-way South Carolina Immersion Programs 4 Chinese 2 French 1 German 1 Portuguese in 2015-16 5 Spanish 1 Spanish 2-way --------------------------- 14 Current State Initiatives Teaching & Learning Languages (TLLC)

More information

E-Learning Based Teaching Material for Calculus in Engineer Training

E-Learning Based Teaching Material for Calculus in Engineer Training E-Learning Based Teaching Material for Calculus in Engineer Training Gizella Csikós Pajor*, Albert Boros** Viša Tehnička Škola Polytechnical Engeneering College Subotica Marka Oreskovica 16., 24000 Subotica

More information

Referencing and Self certification Report

Referencing and Self certification Report Ministry of Science, Education and Sports Agency for Science and Higher Education Referencing and Self certification Report of the Croatian Qualifications Framework to the European Qualifications Framework

More information

Jurnal Pendidikan IPA Indonesia

Jurnal Pendidikan IPA Indonesia JPII 5 (2) (2016) 216-221 Jurnal Pendidikan IPA Indonesia http://journal.unnes.ac.id/index.php/jpii THE ANALYSIS OF STUDENTS CREATIVE THINKING ABILITY USING MIND MAP IN BIOTECHNOLOGY COURSE B. Fatmawati*

More information

CURRENT POSITION: Angelo State University, San Angelo, Texas

CURRENT POSITION: Angelo State University, San Angelo, Texas Raelye Taylor Self, Ed.D Angelo State University College of Education Department of Curriculum and Instruction ASU Station #10921 San Angelo, Texas 76909 Phone: 325-486-6773 Email: Raelye.Self@angelo.edu

More information

Recognition of Prior Learning (RPL) Procedure - Higher Education

Recognition of Prior Learning (RPL) Procedure - Higher Education Recognition of Prior Learning (RPL) Procedure - Higher Education Version: 6.4 Effective Date: 5 August 2016 Procedure Code: PR-030 Related Policy Code: ACA-001 Related Policy Name: Educational Pathways

More information

Example answers and examiner commentaries: Paper 2

Example answers and examiner commentaries: Paper 2 Example answers and examiner commentaries: Paper 2 This resource contains an essay on each of three prescribed works for AS French (7561), Paper 2. Each essay is accompanied by the relevant mark scheme

More information

Childhood; Family background; Undergraduate education; Scholarships opportunities. Family background; Education

Childhood; Family background; Undergraduate education; Scholarships opportunities. Family background; Education Interview by David Lowe with Dana Santoso, Jakarta, 28 April 2014 MA, Engineering, 1989-1993; PhD, Mechanical engineering, University of Queensland, 1999-2003 [00:00:08] Born in Jakarta, went to school

More information

TRANSFER ARTICULATION AGREEMENT between DOMINICAN COLLEGE and BERGEN COMMUNITY COLLEGE

TRANSFER ARTICULATION AGREEMENT between DOMINICAN COLLEGE and BERGEN COMMUNITY COLLEGE TRANSFER ARTICULATION AGREEMENT between DOMINICAN COLLEGE and BERGEN COMMUNITY COLLEGE General Stipulations students who graduate with an A.A., A.A.S. or A.S. degree in specified programs (see attached

More information

SOME VIEWS ON THE EDUCATION OF THE TEACHER OF THE FUTURE

SOME VIEWS ON THE EDUCATION OF THE TEACHER OF THE FUTURE Metodički obzori 3(2008)1 Review article Pregledni rad UDK: 371.136 Primljeno: 7. 4. 2007. SOME VIEWS ON THE EDUCATION OF THE TEACHER OF THE FUTURE Vladimir Kadum, DSc, Mauro Dujmović, MSc, Sandra Kadum

More information

ISSA Updates: Scholar Processing. International Student and Scholar Affairs Fall 2016

ISSA Updates: Scholar Processing. International Student and Scholar Affairs Fall 2016 ISSA Updates: Scholar Processing International Student and Scholar Affairs Fall 2016 J 1 Scholar Processes & Information http://international.nd.edu/issa/jscholars/ ISSAlink issalink.nd.edu Two J 1 Scholar

More information

Turkish Vocabulary Developer I / Vokabeltrainer I (Turkish Edition) By Katja Zehrfeld;Ali Akpinar

Turkish Vocabulary Developer I / Vokabeltrainer I (Turkish Edition) By Katja Zehrfeld;Ali Akpinar Turkish Vocabulary Developer I / Vokabeltrainer I (Turkish Edition) By Katja Zehrfeld;Ali Akpinar If you are looking for the ebook by Katja Zehrfeld;Ali Akpinar Turkish Vocabulary Developer I / Vokabeltrainer

More information

held in partnership with KALUMARAN Asia Indigenous Peoples Pact Name of organization responsible for hosting and organizing the training:

held in partnership with KALUMARAN Asia Indigenous Peoples Pact Name of organization responsible for hosting and organizing the training: UNITED NATIONS DECLARATION ON THE RIGHTS OF INDIGENOUS PEOPLES A Pilot Training Program on the promotion and advocacy of UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples in Mindanao, Philippines held

More information

Post Test Attendance Record for online program and evaluation (2 pages) Complete the payment portion of the Attendance Record and enclose payment

Post Test Attendance Record for online program and evaluation (2 pages) Complete the payment portion of the Attendance Record and enclose payment Thank you for choosing MSU School of Social Work for your continuing education needs. You are only a few steps away from earning online continuing education credit! Step 1. Download the Understanding the

More information

KINO-KATEDRA ZA PEDAGOGE V SLOVENSKI KINOTEKI

KINO-KATEDRA ZA PEDAGOGE V SLOVENSKI KINOTEKI Andragoška spoznanja, 2016, 22(3), 7-20 DOI: http://dx.doi.org/10.4312/as.22.3.7-20 UDK: 791.52 Znanstveni prispevek Andrej Šprah KINO-KATEDRA ZA PEDAGOGE V SLOVENSKI KINOTEKI POVZETEK Besedilo predstavlja

More information

The Hippocratic Oath

The Hippocratic Oath Original Paper UDC 179: 61 Received October 22nd, 2006 Nada Gosić Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Braće Branchetta 20, HR-51000 Rijeka ngosic@medri.hr The Hippocratic Oath A Historical Perspective

More information

< 94 > Visiting Professors

< 94 > Visiting Professors < 94 > Visiting Professors Marian S. STAchowicz Lise Busk Kofoed SustainABle Design and RenewABle Energy in the Engineering Curriculum Streszczenie W artykule opisano kurs projektowania oferowany w formie

More information

Youth For Youth: Piecing Together the Peer Education Jigsaw

Youth For Youth: Piecing Together the Peer Education Jigsaw Youth For Youth: Piecing Together the Peer Education Jigsaw Authors: Joanne McDonald 1 Jill Grove 2 Youth Advisory Forum Members 3 Presented at: 2 nd International Conference on Drugs and Young People

More information

Grindelwald Tasmania 7277 Australia Tel: ++ (613)

Grindelwald Tasmania 7277 Australia Tel: ++ (613) CURRICULUM VITAE Barbara Baird Nationality: First language Home Address: Australian - also EC Passport (Ireland) English 8 Alpine Crescent Grindelwald Tasmania 7277 Australia Tel: ++ (613) 6330 1709 Email

More information

Limitations on metonymic uses of ion nominalizations

Limitations on metonymic uses of ion nominalizations 7.1-2 (2006): 45-65 45 Adisa Imamovi English Language and Literature Department Faculty of Philosophy University of Tuzla UDC 811.111 373.612.2 Original scientific paper Received on 19.11. 2006. Accepted

More information

Exemplar for Internal Achievement Standard French Level 1

Exemplar for Internal Achievement Standard French Level 1 Exemplar for internal assessment resource French for Achievement Standard 90882 Exemplar for Internal Achievement Standard French Level 1 This exemplar supports assessment against: Achievement Standard

More information

THE SOCIOECONOMIC IMPACTS OF CASINO TOURISM IN SLOVENIA S OBALNO-KRAŠKA REGION

THE SOCIOECONOMIC IMPACTS OF CASINO TOURISM IN SLOVENIA S OBALNO-KRAŠKA REGION DOI 10.1515/sbe-2016-0042 THE SOCIOECONOMIC IMPACTS OF CASINO TOURISM IN SLOVENIA S OBALNO-KRAŠKA REGION BALAŽIČ Gregor University of Primorska, Slovenia Abstract: Casino gambling in the Obalno-kraška

More information

Dictionary of Abbreviations in Linguistics: Towards Defining Cognitive Aspects as Structural Elements of the Entry

Dictionary of Abbreviations in Linguistics: Towards Defining Cognitive Aspects as Structural Elements of the Entry Dictionary of Abbreviations in Linguistics: Towards Defining Cognitive Aspects as Structural Elements of the Entry Ivo Fabijanić English Department, University of Zadar, Obala k. Petra Krešimira IV., 2,

More information

Douglas Proctor, University College Dublin Markus Laitinen, University of Helsinki & EAIE Christopher Johnstone, University of Minnesota

Douglas Proctor, University College Dublin Markus Laitinen, University of Helsinki & EAIE Christopher Johnstone, University of Minnesota Douglas Proctor, University College Dublin Markus Laitinen, University of Helsinki & EAIE Christopher Johnstone, University of Minnesota National approaches to IZN Why is this important to SIOs? National

More information

NATIONAL TAIWAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

NATIONAL TAIWAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY No.43, Sec. 4, Keelung Rd., Da an Dist., Taipei 106, Taiwan (R.O.C.) http://www-e.ntust.edu.tw/home.php NATIONAL TAIWAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY TAIWAN TECH IS A TOP UNIVERSITY AND AN EXCELLENT

More information

Observation Summary (following 45 minute observation) Summative Annual Appraisal (end-of-year summative conference)

Observation Summary (following 45 minute observation) Summative Annual Appraisal (end-of-year summative conference) /7/2012 9:45 10:0 Domain I: Active, Successful Student Participation in the Learning Process Domain II: Learner-Centered Instruction 1. Engaged in learning 1. Goals and objectives 2. Successful in learning

More information

Peninsula School. District Strategic Plan Dashboard. Slide 1.

Peninsula School. District Strategic Plan Dashboard.  Slide 1. Peninsula School District 2015 Strategic Plan Dashboard Slide 1 Strategic Planning - Mission, Commitment, Goals - Objectives, Action Plans - Evidence of Implementation, Impact - GREET - Accountability

More information

The Characteristics of Programs of Information

The Characteristics of Programs of Information ACRL stards guidelines Characteristics of programs of information literacy that illustrate best practices: A guideline by the ACRL Information Literacy Best Practices Committee Approved by the ACRL Board

More information

Parent Teacher Association Constitution

Parent Teacher Association Constitution Parent Teacher Association Constitution The purpose of this regulation is to clarify the Parent Teacher Association (PTA), its function, role, authority and responsibilities. This regulation takes into

More information

Reinforcement Learning by Comparing Immediate Reward

Reinforcement Learning by Comparing Immediate Reward Reinforcement Learning by Comparing Immediate Reward Punit Pandey DeepshikhaPandey Dr. Shishir Kumar Abstract This paper introduces an approach to Reinforcement Learning Algorithm by comparing their immediate

More information

Readiness Of Medical Students To Process A Specific Text In English

Readiness Of Medical Students To Process A Specific Text In English Readiness Of Medical Students To Process A Specific Text In English Pedagogická konferencia 2013 (JLF UK, Martin) Kurikulum medicínskeho vzdelávania quo vadis Petra Zrníková Department of Foreign Languages

More information

SEDETEP Transformation of the Spanish Operation Research Simulation Working Environment

SEDETEP Transformation of the Spanish Operation Research Simulation Working Environment SEDETEP Transformation of the Spanish Operation Research Simulation Working Environment Cdr. Nelson Ameyugo Catalán (ESP-NAVY) Spanish Navy Operations Research Laboratory (Gimo) Arturo Soria 287 28033

More information

Multimedia Courseware of Road Safety Education for Secondary School Students

Multimedia Courseware of Road Safety Education for Secondary School Students Multimedia Courseware of Road Safety Education for Secondary School Students Hanis Salwani, O 1 and Sobihatun ur, A.S 2 1 Universiti Utara Malaysia, Malaysia, hanisalwani89@hotmail.com 2 Universiti Utara

More information

Student attrition at a new generation university

Student attrition at a new generation university CAO06288 Student attrition at a new generation university Zhongjun Cao & Roger Gabb Postcompulsory Education Centre Victoria University Abstract Student attrition is an issue for Australian higher educational

More information

9779 PRINCIPAL COURSE FRENCH

9779 PRINCIPAL COURSE FRENCH CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS Pre-U Certificate MARK SCHEME for the May/June 2014 series 9779 PRINCIPAL COURSE FRENCH 9779/03 Paper 1 (Writing and Usage), maximum raw mark 60 This mark scheme is

More information

Mathematical Misconceptions -- Can We Eliminate Them? Phi lip Swedosh and John Clark The University of Melbourne. Introduction

Mathematical Misconceptions -- Can We Eliminate Them? Phi lip Swedosh and John Clark The University of Melbourne. Introduction MERGA 20 -Aotearoa - 1997 Mathematical Misconceptions -- Can We Eliminate Them? Phi lip Swedosh and John Clark The University of Melbourne If students are to successfully tackle tertiary mathematics, one

More information

SYRACUSE UNIVERSITY. and BELLEVUE COLLEGE

SYRACUSE UNIVERSITY. and BELLEVUE COLLEGE SYRACUSE UNIVERSITY and BELLEVUE COLLEGE Introduction This articulation agreement is developed as a tool for advisement to assist in the transferability of comparable coursework from Bellevue College to

More information

SOCIOLOŠKI VIDIKI ISKANJA PARTNERJEV/PARTNERK PREKO INTERNETA

SOCIOLOŠKI VIDIKI ISKANJA PARTNERJEV/PARTNERK PREKO INTERNETA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE MAG. TJAŠA ŽAKELJ SOCIOLOŠKI VIDIKI ISKANJA PARTNERJEV/PARTNERK PREKO INTERNETA DOKTORSKA DISERTACIJA Ljubljana, 2011 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE

More information