School of Distance Education UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "School of Distance Education UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION"

Transcription

1 UNIVERSITY OF CALICUT SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION B.Com I Semester (2011 Admission onwards) COMMON COURSE IN HINDI COMMUNICATION SKILLS IN HINDI QUESTION BANK बह वक प य न वल 1) द व स द क ब ट क न म य ह? a) य सन b) कल वत c) र मकल d) र त 2) य सन क पत क न म य ह? a) क य ण स ह b) दव स द c) वमल d) य र ल ल 3) स ध र क न टक क प क न ह? a) ज य त ज त ह वह b) मरन व ल य त c) घ मन व ल d) अ भन त 4) न टक कसस स ब ध रखत ह? a) म य स b) घटन स c) ज वन स d) म नव स 5) स ध र कसक ख ज म नकल ह? a) त b) ज वन c) स च ई d) म य 6) इस न टक म कतन प ह? a) त न b) च र c) प च d) स त 7) पहल य त कसक त क ह? a) 1880 b) 1875 c) 1890 d) 1895 COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 1

2 8) द सर य त कसक त क ह? a) 1901 b) 1902 c) 1903 d) ) त सर य त कसक त क ह? a) b) c) d) ) च थ य त? a) 1942 b) 1943 c) 1944 d) ) त क सह अथ क स समझ सकत ह? a) बन पर पर स म त प ए b) पर पर स c) इ तह स और पर पर स d) ज वन स 12) कब त अथ ह न ह? a) इ तह स क ल क स नक लकर b) इ तह स क ल क स न नक लकर c) इ तह स क भ लकर d) इ तह स स 13) स क त क श क न ह? a) द सर प ष क स त न b) पहल न र क स त न c) त सर प ष क स त न d) क ई नह 14) त कह उपजत ह? a) मन य क अ तर म b) मन म c) ब म d) दय म 15) त म ख बस रत ह न क स थ स थ ह शय र भ बह त ह - कसन कसस कह? a) क य ण स ह न र मकल स b) र मकल न क य ण स ह स c) स ध र न द व स द स d) द व स द न स ध र स 16) क यण स ह क अपन पत क ह थ स य पटन पड? a) पत स झगड करन स b) प न क म ह द खन क य स करन स c) र मकल क स थ रहन स d) म त स झगड करक 17) कसक च कर म फसकर क य ण स ह न द श और धम क बरब द कय? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 2

3 a) द व स द क b) ट स धक क c) र मकल क d) स ध र क 18) वह न तक ह गय क न? a)र मकल b) द व स द c) क य ण स ह d) य र ल ल 19) धम कय स वच लत न ह न व ल क न ह? a) य र ल ल b) क य ण स ह c) द व स द d) अ न 20) सम ज क ख खल करन व ल प ख ड क पद फ श करन व ल क न ह? a)क य ण स ह b) य र ल ल c) पहल य त d) द सर य त 21) प ष एक क ज त ज द सर ल सकत ह कसन कह? a)क य ण स ह b) प डतज c) य र ल ल d) अ न 22) य वन क बरब द करन क अ धक र द न ह कसक? a)न र क b) य र ल ल क c) र मकल क d) क य ण स ह क 23) त र दम ग खर ब ह गय कसक? a) य र ल ल क b) द व स द क c) क य ण स ह क d) र मकल क 24) ह थ क म ह द स खन क पहल कसक म ग क स द र प छ गय? a)स गनच द क ब ट क b) स र ख क c) श रद क d) र त क 25) ल ल स गनच द कह रहत ह? a) र मप र b) क णप र c) क य णप र d) व ण प र 26) सर फर ल ग वधव क ब र म य कहत ह? a) वधव क वव ह न ह न b) वधव क वव ह ह न च हए c) वधव सम ह न च हए d) वधव घर स ब हर न ज न 27) धम क क न कल कत करत ह? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 3

4 a)क य ण स ह b) य र ल ल c) र मकल d) द व स द 28) कल वत क न ह? a)क य ण स ह क प न b) स गनच द क प न c) य र ल ल क प न d) स ध र क प न 29) ज ब त हम र प रख कह गय ह, वह गलत क स ह सकत ह कसन कह? a)र मकल b) क य ण स ह c) य र ल ल d) स गन च द 30) द ट, श, न च और नर धम क न ह? a) वधव क वव ह न करन व ल c)धम क व चलन व ल b)द सर श द करन व ल d) वधव क वव ह करन व ल 31) क यर क न ह? a)य करन व ल b) भय रखन व ल c) द सर क प टन व ल d) श र मच न व ल 32) क न सद च र नह ह त? a)क यर b) लड ई करन व ल c) वधव d) द सर श द करन व ल 33) क न वधव क वव ह करन क त य र ह त ह? a) य र ल ल b) क य ण स ह c) स गन च द d) द व स द 34) श रद कसक ब ट ह? a)क य ण स ह क b) द व स द क c) स गनच द क d) य र ल ल क 35) न र क श भ क मलत और स दरत ह ; प ष और व च लत नह ह यह कसन कह? a)पहल य त b) द सर य त c) त सर य त d) च थ य त 36) ग ल म बह त ब र ह प प ह यह कसक श द ह? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 4

5 a)कल वत b) य र ल ल c) क य ण स ह d) स गनच द 37) म उस द च रण क अपन दल म थ न द ग द च रण क न ह? a)श रद b) कल वत c) स र ख d) अ वत 38) आ ख दल क दप ण ह त ह कसक आ ख? a) वमल क b) स र ख क c) अ वत क d) श रद क 39) च कश र क न ह? a)श रद क पत b) वमल क पत c) क य ण स ह क d)अ वत क 40) हर ब ज ग अन भव ह त ह कसन कह ह? a)स ध र b) य र ल ल c) अ वत d) स र ख 41) अन भव कसक र करत ह? a)नय स य क b) प र न स य क c) थ पत स य क d) मन य क 42) ज न ट क वमल कस न म स बन न च हत ह? a)ज ह व b) ज न c) ज न d) ज नक 43) द प कसक ब ट ह? a)च कश र क b) य र ल ल क c) वमल क d) स गनच द क 44) न म बदल ज न स ग ण और द ष नह बदल ज त यह कसक श द ह? a) द प क b) श रद क c) ज ह व क d) वमल क 45) क ल क स ब ध कसस ह? a) श स b) प रव र स c) मन य स d) आ म स 46) स र ख कसक बहन ह? a) वमल क b) श रद क c) ज ह व क d) द प क COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 5

6 47) अहम क अथ ह --- a)द ख b) स ख c) अह क र d) भ वन 48) अ वत कसक ब ट ह? a)ज ह व क b) वमल क c) द व स द क d) श रद क 49) अ न क न ह? a)स र ख क ब ट b) द प क c) द पक क d) वमल क 50) न लसन क न ह? a)अ वत क प त b) र त क प त c) त प क ब ट d)ज नट क भ ई 51) न लसन य क म कर रह ह? a)द तर म b) ब क म c)र जन तक d) व ड च क र 52) अ न क नई स गन क न ह? a)र त b) स र ख c) ज नट d) श रद 53) म क न म पर ---- बदलत ह? a) त b) स गन c) गनत d) जनत 54) क लए क न अ नव य ह? a)भ ई b) पत c) म त d) प त 55) अ न क अन स र वव ह क लए क न स ब धन ह? a) म क b) र त क c) ग ल म क प d) स ट फकट क 56) ब त ह आ हर ण --- ज त ह? a)मर b) ण c) आ d) बढ़ 57) च न त य द त ह? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 6

7 a)ब ढ़ प b) जव न c) ब य d) न र 58) मन य क अह य ह? a)ब धन b) म त c) ख र फ त क जड d) धन 59) ल कन श द कसक नश न ह? a)ब ढ़ प b) जव न c) लड़कपन d) बचपन 60) य सन कसक ब ट ह? a)स गनच द क b) द व स द क c) अ न क d) वमल क 61) य ग -य ग त क रचन क र क न ह? a) व ण भ कर b) ह रश कर परस ई c) उदय भ d) म हन र क श 62) इनम स क न स न टक व ण भ कर क नह ह? a)य ग तर b) ड टर c) क य d) य ग -य ग त 63) इनम स क न स प ष-प य ग -य ग त क ह? a)अर व द b) व ण भ कर c) अ न d) स चनच द 64) य ग -य ग त न टक क प क स य कतन ह? a)3 b) 1 c) 5 d) 10 स य द 65) इनम स क न स -प य ग -य ग त क नह ह? a)र त b) स र ख c) ज नट d) अ नत 66) ज न ट कसक प न ह? a) द प क b) स गनच द क c) अ न क d) द व स द क 67) अ न कसक प ह? a) द प- र त b) द व स द- श रद c) द प- ज न ट d) द प- श रद COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 7

8 68) रत कसक मक ह? a) द प क b) अ न क c) द व स द क d) स गनच द क न न ल खत ह द श द क अ ज़ श द क स म लत क जए 69) आग बब ल ह न - a) to give blows 70) थ पड म रन - b) to hesitate 71) खल खल न - - c) revolutionarist 72) झझकन - d) to be wild with rage 73) तक र - e) to laugh loudly 74) प क कतन क र ह? a) एक b) द c) त न d) प च 75. प भ जन व ल क य कहत ह? a) षक b) तकत c) प क र d) भ जकत 76. प ल खन म --- श द क मह व ह? a) म खक b) ल खत c) व चक d) वत 77. Business स ब ध प क ---कहत ह? a) सरक र प b) अध सरक र प c) य वस यक प d) प रप 78. अन पच रक प ----ह? a) य वस यक प b) य तगत प c) सरक र प d) प रप 79. इ टर य ल टर क --- कहत ह? a) शक यत प b) प छत छ प c) नय त प d) स क र प 80. आ लक शन प क ----कहत ह? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 8

9 a) आव दन प b) शक यत प c) अन म रक प d) प रव रक प 81. इ स र स ल टर क कहत ह ----? a) ब क प b) न वद प c) ब म प d) भ गत न प 82. अन पच रक प क कतन भ ग ह त ह? a) न b) प च c) स त d) आठ 83. टड ल टर क कहत ह ---? a) स ब धन प b) म त प c) नव दन प d) स प दक प 84. ल क क कहत ह ---? a) ल पक b) आच य c) च य d) अ सर 85. म क न म भ जन व ल प कस क ट म आत ह? a) सरक र b) आव दन c) य तगत d) शक यत 86. प - श ष क ह द श द य ह? a) letter pad b) letter head c) main heading d) heading 87. नज, य तगत य प रव रक प क --- कहत ह? a) औपच रक b) अन पच रक c) सरक र d) अध सरक र 88. व श ट नयम वध न म आब प क --- कहल त ह? a) य तगत b) य वस यक c) औपच रक d) अन पच रक 89. न वद प क अ ज़ म --- कहत ह? a) reference letter b) insurance letter c) payment letter d) tender letter 90. म त श ष क अ ज़ श द-? a) printed letter head b) letter head c) heading letter d) printed letter 91. अन म रक क अ ज़ म --- कहत ह? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 9

10 a) Reference b) reminder c) revinder d) conscious 92. अन व द स क त क --- श द ह a) त व b) त सम c) वद श d) द श 93. अन व द क अ ज़ श द--- a) Translation b) Transcription c) Tharjuma d) Transcreation 94. अन व द क ण त व य ह a) त b) ल य c) समत यत d) प तर 95. भ ष --- त क क यव थ ह a) य य मक b) त य मक c) व ल षण मक d) व य मक क बन मन यत क वक स क ठन ह त ह a) त b) ल य c) अन व द क य d) भ ष 97. President क ह द श द--- a) र जन तक b) अ य c) स चव d) उपस चव 98. अन व दक --- क तरह ह a) क च b) स न c) स दय d) आन द 99. अन व द क भ ष कस तरह न ह न च हए a) त b) ल य c) प ट d) क म 100. अन व द --- क सम न ह त ह a) स त b) ण c) स दय d) फ ल 101. अन व द क सबस बड रचन ह --- a) श द b) व य c) प d) भ ष 102. प ण कल मक क त क य कहत ह COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 10

11 a) परम b) ई वम c) शवम d) मम 103. प नर ण क अथ ह a) त लन b) त लन c) ब टन d) ढ ढन 104. अन व द क म प नर क क मह व ---ह a) श सनन य b) बड c) यश व d) न व व द 105. अन व दक क य क अ त म करत ह --- a) श द चयन b) प नर ण क य c) श ल नर ण d) व य रचन 106. अन व द म व य क य म नत ह a) इक ई b) मह वप ण c) ध न d) आध र 107. प ण कल मक क त क क य--- a) स यम b) ल ब c) प ट d) सव जन हत य 108. Eat the leek क प रभ षक श द ह a) थ क कर च टन b) थ कन c) थ क प छ न d) च टकर थ कन 109. अन व द--- नह ह न च हए a) म ल भ ष b) अन करण c)श द त श द d) नकल 110. ल खत प ह हम र स च तत --- क त प ह a)श र रकत b) भ ष c) म न सकत d) वच र मकत 111. म नव क सहज व त ह --- a)प लवन b) अन करण c) भ ष d) आ म दश न 112. आ म दश न क व त क म ल आध र य ह a) अहम भ व b) क प नकत c) ध रत d) म नव यत COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 11

12 113. जह च ह ह त ह वह --- बन ज त ह a) धन b) मन यत c) र ह d) भ ष 114. प रवत न ह --- ह a) वक स b) ज वन c) ग त d) श सन य 115. समय क क ज स --- ह a) सह र b)धन c) श सन य d) द ष 116. ज वन क वण क ल ह --- a) य व व b) ब ढ़ प c) ब य d) बचपन 117. प लवन क म ल श द य ह a) प लव b) पल व c) पल वन d) प ल 118. प लवन क अ ज़ श द--- a) Expand b) Expansion c) Experiment d) Expire 119. प लवन कस वध क रचन ह a) ग य मक b) औप य सक c) क य मक d) व ल षण मक 120. म लकत क अ भ य ह --- a) म लक प b) स जन प c) नव नत d) मलन प 121. उ म तत क अथ ह a) म त b) ब धनह न c) म त प d) ब धनम त 122. प लवन म ---क अभ व ह त ह a) स म पन b) स ज-स ज c) उ त-व च य d) श दचयन 123. प लवन क अन क ल वषय क य कहत ह a) ब ज b) च c) क पन d) भ व वणत COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 12

13 भ ष क अ य मह वप ण ग ण ह a) स जन मकत b) ग ण मकत c) ब ब मकत d) सरलत 125. अन करण --- क सहज व त ह a) स स र क b) म नव c) द श d) स ह य 126. ज वन क हर ण---ह a)अनम ल b) वल ण c) म यह न d) ब त 127. आ म दश न क म ल आध र ह a) व थ त b) अ म c) व थ ह नत d) आ म भम न 128. आ म दश न ---ह a) यथ b) म य c) बह र d) नव न 129. सपन य जग त ह a) नय स क प b) क म c) न द d) म य 130. गण शज आज कस प म स क र ह गए ह? a) ह थ b) च ह c) क य टर d) म दर सद स ल क प ज ज त रह ह a) मन य b) c) क य टर d) ल ठ 132. न क - वह र कसक रचन ह? a) नर ल b) स द c) प त d) मह द व 133. ज वन क स ध र और स च लक क न ह? a) म नव क मन b) म नव c) धन d) स प त 134. ज वन क अटल नयम य ह? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 13

14 a) स स र b) धन c) क त d) प रवत न 135. ज वन क अम य धन ह --- a) समय b) घर c) ब च d) स प त क क ज स न दन य ह त ह a) समय b) धन c) च त d) मन 137. द रदश न क य न म बन न च हत ह? a) दश न प ट b) आन द दश न c) नकट दश न d) उ ल स दश न 138. प लवन क लए --- श ल क आ व यकत ह a) भ व b) स गम c) भ ष d) य ग 139. तव दन श द अ ज़ म --- a) News b) Report c) Reminder d) Reporter 140. तव दन क सबस पहल म ख त व ह a) सरल भ ष b) य ग c) करण वश ष d) व त र 141. तव दन क म ख वश षत ह a) स तत b) प टत c) सरलत d) त थ मकत 142. तव दन क अ तम और सव सम वत ग ण ह --- a) स प टत b) ववरण मकत c) सम वत d) वश लत 143. For approval क ह द क य लय अ भ य त श द क न स ह a) आद श थ b) नपटन थ c) अन म दन थ d) यथ वध 144. क द र न क अ ज़ क य लय अ भ य त श द क न स ह a) In due course b) In the course of c) In addition to d) In this manner COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 14

15 145. A drop in the Ocean क ह द म ह वर प ल खए a)आ ख क त र c) ऊ ट क म ह म ज र b) क म स क म रखन d) ईद क च द ह न 146. आसम न पर थ कन क अ ज़ म ह वर प ल खए a) To be bark at the moon b) to build castles in the air c) Once in the blue moon d) eat the leek 147. Kindly acknowledge क ह द श स नक अ भ य त प ल खए a) त र त अन म रक भ जए b) स दर नव दन ह c) क पय भ जए d) क पय प वत भ जए 148. क न ठ क अ ज़ श द क न स ह a) chief b) head c) junior d) senior 149. Regional क ह द श द क न स ह a) द शक b) थ न य c) क य d) म य 150. ह द क उ प त कस अप श स म न ज त ह? a) म गध b) श रस न 15 c) चड़ d) खस 151. ह द ब लन व ल क अन म नत स य य ह? a) 10 कर ड़ b) 60 कर ड़ c) 20 कर ड़ d) 40 कर ड़ 152. ह द क कतन ब लय ह? a)12 b) 15 c) 18 d) इनम स क न प चम ह द क ब ल नह ह? a) मगह b) खड़ ब ल c) ज d) ब द ल 154. इनम स अवध कसक अ तग त आत ह? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 15

16 a) बह र b) र ज थ न c) प चम ह द d)प व ह द 155. इनम स क न स ब ल बह र ह द क नह ह? a) म रव ड़ b) मगह c) भ जप र d) म थल 156. लखनऊ-ब र ब क कस ब ल क म आत ह? a) कन ज b) बग ल c) अवध d) ब द ल 157. इनम स जभ ष कस नगर क ब ल नह ह? a) मथ र b) आगर c) इट व d) ह थरस 158. न न त ल क आसप स ब ल ज न व ल ब ल क न म य ह? a) गढ़व ल b) न प ल c) क म य न d) लह द 159. सरक र क मक ज क भ ष क य कहल त ह? a)र भ ष b) र यभ ष c) स पक भ ष d) र जभ ष 160. कस द श क बह स यक ल ग क भ ष --- कहल त ह? a) र जभ ष b) र भ ष c) म त भ ष d) जनभ ष 161. भ रत क स पक भ ष---ह? a) ब ग ल b) त मल c) अ ज़ d) ह द 162. ह द श द क य ग सव थम कसन कय? a) भ रत द b) र मच श ल c) अम र ख सर d) नग 163. ह द क थम च रक क न थ? a) ग ध b) न ह c) व म दय न द सर वत d) प ष तमद स ट डन 164. खड़ ब ल क द सर न म --- ह? a) म रठ b) क रव c) ब ग d) ह ड़ त COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 16

17 165. उद श द कस भ ष क ह? a) त क b) अरब c) फ रस d) प ज ब 166. खड क अथ ह? a) अश b) श c) प र क त d) अ प क त वष म ह द क र जभ ष घ षत कय गय? a) 1948 b) 1949 c) 1950 d) सत बर क ह द दवस मन य ज त ह? a) 13b) 15 c) 14 d) छ त सगढ़ क --- कहत ह? a) ल रय य ख त ह b) ब द ल c) बघ ल d) अप श 170. म रव ड क --- कहत ह? a)ढ़ ढ़ड b) म c) नम ड d) ब द ल 171. जयप र क --- कहत ह? a) म b) कन ज c) ढ़ ढ़ड d) ल रय 172. भ ष क औज र ह? a) श द चयन और उ त-व च य b) सहजत c) भ व मकत d) भ ष ल ल य 173. व ध क श दक अथ ह? a) नयम b) व ध c) जन व ध d) र त 174. जनस च र श द क अ ज़ प? a) Communication b) Dialogue c) Mass communication d) Meeting 175. इनम जनस च र क म यम क न नह ह? COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 17

18 a) ट. व b) र डय c) इ टरन ट d) ट लफ न 176. स क र क अ ज़ श द? a) Meeting b) Teaching c) Interview d) Counseling 177. प ल स ट शन क फ न न बर कतन ह? a) 100 b) 101 c)102 d) ए ब ल स क न बर? a) 100 b) 101 c)102 d) क रल क र जध न ह --- a) क च b) श र c) त वन तप रम d) क ण र 180. रम श क भ भ कह ह? a) रस ई म b) आ गन म c) कमर म d) पड स म 181. र ह ल और य कह गय? a) क ल म b) क ल ज़ म c) य शन म d) द त क यह 182. य दव कह स आय? a) द ल स b) य.प.स c) कलक त स d) म बई स 183. ज स क न ह? a) ड टर b) म न जर c) न कर d) ल पक 184. एक स दर पय टन क ह? a) त प b) व ल c) य सयम d) क वलम 185. य दव कस ग ड़ स आए? a) व र णस - क चन b) द ल - क रल c) म बई d) प न ए स स COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 18

19 186. दल प क क न स च ज़ कट ह ई? a) प स b) ज ब c) स न d) ब ग 187. ज स कह रहत ह? a) त प न र b) द ल म c) च नई म d) क च म 188. Psychologist क ह द श द य ह a) भ ष जक b) य व न c) मन व न d) श य- च क सक 189. Confidential क ह द प ---- ह a) ग पन य b) रह य c) म ट ग d) ग ढ़ 190. मह ल ख क र क अ ज़ श द य ह a) Accountant b) Account officer c) Account general d) Head officer 191. Cashier क ह द श द य ह a) पर क b) र क डय c) नय क d) आयक र 192. Supervisor क ह द प य ह a) नय क b) च क द र c) पय व क d) भ ड र 193. Hostel क ह द श द य ह a) छ व स b) नव स थ न c) छ नव स d) नव स लय 194. Registrar क ह द श द य ह a) क ल सच व b) सम-क लप त c) क लप त d) सच व 195. editor क ह द श द य ह a) प क र b) स प दक c) ब ध स प दक d) नम त 196. ज व रस यन क अ ज़ श द य ह a) Bio-statistics b) Bio-chemistry c) Zoology d) Botany COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 19

20 197. Sociology क ह द प ---- ह a) सम ज व न b) भ तक c) य गक d) स खक 198. Blacksmith क ह द श द य ह a) बढ़ई b) म च c) ल ह र d) स न र 199. अदरक क लए अ ज़ म य कहत ह a) Ginger b) Garlic c) Sugar cane d) potato 200. Spring season क ह द म ---- कहत ह a) ह म त ऋत b) शरत ऋत c) श शर ऋत d) वस त ऋत COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 20

21 ANSWER KEY 1.a 2.b 3.a 4.c 5.a 6.c 7.b 8.a 9.b 10.a 11.a 12.a 13.b 14.a 15.a 16.b 17.b 18.c 19.b 20.a 21.c 22.a 23.a 24.a 25.a b 28.b 29.a 30.d 31.d 32.a 33.a 34.d 35.b 36.b 37.a 38.d 39.b 40.a 41.c 42.a 43.c 44.a 45.d 46.d 47.c 48.a 49.b 50.a 51.d 52.a 53.b 54.d 55.c 56.a 57.b 58.c 59.a 60.b 61.a 62.C 63.c 64.d 65.d 66.a 67.c 68.b 69.d 70.a 71.e 72.b 73.c 74.b 75.a 76.b 77.c 78.b 79.d 80.a 81.c 82.a 83.b 84.a 85.c 86.b 87.b 88.C 89.d 90.a 91.b 92.b 93.a 94.c 95.d 96.c 97.b 98.a 99.d 100.a 101.b 102.c 103.a 104.d 105.b 106.a 107.d 108.a 109.c 110.c 111.b 112.a 113.c 114.b 115.c 116.d 117.a 118.b 119.a 120.c 121.d 122.b 123.a 124.c 125.b 126.a 127.b 128.a 129.a 130.c 131.d 132.c 133.a 134.d 135.a 136.b 137.c 138.a 139.b 140.c 141.d 142.a 143.c 144.b 145.c 146.a 147.d 148.c 149.a 150.b 151.b 152.c 153.a 154.d 155.a 156.c 157.C 158.c 159.d 160.b 161.d 162.c 163.c 164.b 165.a 166.b 167.b 168.c 169.a 170.b 171.c 172.a 173.a 174.c 175.d 176.c 177.a 178.c 179.c 180.a 181.c 182.b 183.d 184.b 185.a 186.b 187.a 188.c 189.a 190.c 191.b 192.c 193.a 194.a 195.b 196.b 197.a 198.c 199.a 200.d Reserved COMMUNICATION SKILLS IN HINDI I Sem B.Com. Page 21

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr अ ध स चन गए ववरण न स र " व यवष क लए त वत म सक थ क म य स चक क (आध र =

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr अ ध स चन गए ववरण न स र  व यवष क लए त वत म सक थ क म य स चक क (आध र = jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 1682] ubz fnyyh]

More information

50 THE GAZETTE OF INDIA : EXTRAORDINARY [PART II SEC. 3(i)]

50 THE GAZETTE OF INDIA : EXTRAORDINARY [PART II SEC. 3(i)] 50 THE GAZETTE OF INDIA : EXTRAORDINARY [PART II SEC. 3(i)] अ धस चन नई द ल, 25 जनवर, 2018 स. 2/2018 /2018- स घ र य कर (दर) स.क. न.76 76(अ (अ). स घ र य म ल एव स व कर अ ध नयम, 2017 (2017 क 14) क ध र 8 क

More information

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr अ धस चन नई द ल, 29 दस बर, 2017

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr अ धस चन नई द ल, 29 दस बर, 2017 jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L. 33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx III [k.m 4 PART III Section 4 izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 04] ubz fnyyh] eaxyokj] tuojh 2] 2018@ikS"k

More information

1 अ श त श क व र ल गन / प ज करण / ए श क क द तरह स र ज टर / ल गन कर सकत ह - क ल क UDISE क ड द कर य क ल क न म द कर (UDISE क ड क बन ) 1.1 UDISE क ड ह न पर

1 अ श त श क व र ल गन / प ज करण / ए श क क द तरह स र ज टर / ल गन कर सकत ह - क ल क UDISE क ड द कर य क ल क न म द कर (UDISE क ड क बन ) 1.1 UDISE क ड ह न पर र य म त व य लय श स थ न अ श त स वरत श क क ऑनल इन प ज करण एव श ण क नगर न क लए एनआईओएस प ट ल www.nios.ac.in http://dled.nios.ac.in D.El.Ed क ऑनल इन प ज करण / ल गइन करन क य क व ह ऑन ल इन प ट ल पर न न ल खत

More information

vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY

vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 470] ubz fnyyh]

More information

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr अ धस चन

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr अ धस चन jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (i) PART II Section 3 Sub-section (i) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 910] ubz fnyyh]

More information

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (i) PART II Section 3 Sub-section (i) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 197] ubz fnyyh]

More information

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (i) PART II Section 3 Sub-section (i) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 881] ubz fnyyh]

More information

Online Registration and Submission process begins

Online Registration and Submission process begins University of Allahabad Faculty of Law Please visit auadmissions.com OR Admission-2018 link www.allduniv.ac.in for more details. LL. M. Admission Test-2018 Session: 2018-19 Important event Dates / Time

More information

vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr

vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 2620] ubz fnyyh]

More information

भ रत य कप स नगम ल मट ड

भ रत य कप स नगम ल मट ड भ रत य कप स नगम ल मट ड The Cotton Corporation of India Limited (भ रत सरक र क उप म / A Govt. of India Undertaking ) ल ट न.27, च म ल ब ड ग, व र स वरकर च क, स ट नगर, श हन रव ड़ र ड, Plot No. 27, Chandramauli

More information

DCA प रय जन क य म ग नद शक द र श नद श लय मह म ग ध अ तरर य ह द व व व लय प ट ह द व व व लय, ग ध ह स, वध (मह र ) DCA-09 Project Work Handbook

DCA प रय जन क य म ग नद शक द र श नद श लय मह म ग ध अ तरर य ह द व व व लय प ट ह द व व व लय, ग ध ह स, वध (मह र ) DCA-09 Project Work Handbook मह म ग ध अ तरर य ह द व व व लय (स सद र प रत अ ध नयम 1997, म क 3 क अ तगत थ पत क य व व व लय) Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi Vishwavidyalaya (A Central University Established by Parliament by Act No.

More information

STUDENT SUPPORT MATERIAL

STUDENT SUPPORT MATERIAL STUDENT SUPPORT MATERIAL Class X Social Science Session 2016-17 KENDRIYA VIDYALAYA SANGATHAN NEW DELHI STUDENT SUPPORT MATERIAL ADVISORS Shri Santosh Kumar Mall, IAS, Commissioner, KVS (HQ), New Delhi

More information

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 3163] ubz fnyyh]

More information

Employees Provident Fund Organisation. E.P.F.O.Complex,Plot No.-23,Sector-23,Dwarka,New Delhi TENDER DOCUMENT न वद द त व ज

Employees Provident Fund Organisation. E.P.F.O.Complex,Plot No.-23,Sector-23,Dwarka,New Delhi TENDER DOCUMENT न वद द त व ज कम च र भ व य न ध स गठन Employees Provident Fund Organisation य क य लय, द ल (द ण द ण), Regional Office,Delhi (South) ई.प प.एफ एफ.ओ.क ल स क ल स, ल ट ल ट न.23 23,स टर स टर-23 23, रक, नई द ल -110075 110075.

More information

DIVISION OF AGRICULTURAL PHYSICS ICAR - INDIAN AGRICULTURAL RESEARCH INSTITUTE PUSA, NEW DELHI Employment Notice

DIVISION OF AGRICULTURAL PHYSICS ICAR - INDIAN AGRICULTURAL RESEARCH INSTITUTE PUSA, NEW DELHI Employment Notice DIVISION OF AGRICULTURAL PHYSICS ICAR - INDIAN AGRICULTURAL RESEARCH INSTITUTE PUSA, NEW DELHI-110012 Employment Notice WALK-IN-INTERVIEW FOR THE POST OF RESEARCH ASSOCIATE (RA) AND SENIOR RESEARCH FELLOW

More information

vlk/kj.k Hkkx III [k.m 4 izkf/dkj ls izdkf'kr

vlk/kj.k Hkkx III [k.m 4 izkf/dkj ls izdkf'kr jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx III [k.m 4 PART III Section 4 izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 403] ubz fnyyh] 'kqøokj] vdrwcj 13] 2017@vkf'ou

More information

vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr अ धस चन नई द ल, 19 अ त बर, 2015

vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr अ धस चन नई द ल, 19 अ त बर, 2015 jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 2286] ubz fnyyh]

More information

Both have been put up on the FSSAI website, inviting public/stakeholder comments within 30 days.

Both have been put up on the FSSAI website, inviting public/stakeholder comments within 30 days. Press note FSSAI issues two draft notifications aimed at protecting consumers FSSAI has notified two important draft regulations, both aimed at protecting the interests of consumers. While the Draft Food

More information

Uttar Pradesh Power Corporation Limited

Uttar Pradesh Power Corporation Limited Page 1 of 39 Uttar Pradesh Power Corporation Limited Subject : Junior Engineer Trainee Civil Engineering Q.1 ग तम ब न अपन पहल धम पद श कह दय थ जस धम च वत न क न म स ज न ज त ह? 1) ल बन 2) ब ध गय 3) स रन थ

More information

Small Industries Development Bank of India 5th Floor, Zygon Square, Plot No 1, Block H-1A, Sector 63, Noida, Uttar Pradesh

Small Industries Development Bank of India 5th Floor, Zygon Square, Plot No 1, Block H-1A, Sector 63, Noida, Uttar Pradesh 1 भ रत य लघ उ य ग वक स ब क ( सडब ) Small Industries Development Bank of India 5th Floor, Zygon Square, Plot No 1, Block H-1A, Sector 63, Noida, Uttar Pradesh -201307 www.sidbi.in Ref:- Advertisement issued

More information

INDIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY (BHU) BANARAS HINDU UNIVERSITY VARANASI Fax: Phones:

INDIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY (BHU) BANARAS HINDU UNIVERSITY VARANASI Fax: Phones: INDIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY (BHU) BANARAS HINDU UNIVERSITY VARANASI - 221005 Fax: 0542 2368428 Phones: 0542 6702072 e-mail: registrar@itbhu.ac.in CERTIFICATE FOR TAX(RATE) EXEMPTION UNDER NOTIFICATION

More information

KENDRIYA HINDI SANSTHAN, AGRA

KENDRIYA HINDI SANSTHAN, AGRA KENDRIYA HINDI SANSTHAN, AGRA At a Glance Introduction Central Institute of Hindi i.e. Kendriya Hindi Sansthan is an autonomous educational institute governed by an autonomous organization Kendriya Hindi

More information

EXAM DATE : 20-January-2017 EXAM NAME : SSC Examination 2016 TOTAL MARKS : 200

EXAM DATE : 20-January-2017 EXAM NAME : SSC Examination 2016 TOTAL MARKS : 200 Click to Print logout Challenges EXAM DATE : 20-January-2017 EXAM NAME : SSC Examination 2016 TOTAL MARKS : 200 EXAM START TIME : 10:00:00 EXAM DURATION : 01:15 Hrs TOTAL NO OF QUESTIONS : 100 QID : 1

More information

TERM-WISE SYLLABUS CLASS- VIII ( )

TERM-WISE SYLLABUS CLASS- VIII ( ) MATHS PERIOD I SYLLABUS FOR HALF YEARLY EXAM. NISCORT FR. AGNEL SCHOOL TERM-WISE SYLLABUS CLASS- VIII (2017-18) PERIOD II SYLLABUS FOR FINAL EXAM..Rational Numbers. Linear Equations in one variable Understanding

More information

वण म गळ ग र प ज http://www.mantraaonline.com/ वण म गळ ग र प ज Check List 1. Altar, Deity (statue/photo), 2. Two big brass lamps (with wicks, oil/ghee) 3. Matchbox, Agarbatti 4. Karpoor, Gandha Powder,

More information

GURUKUL VĀRTĀ FOUNDING DIRECTOR TAKES CHARGE. IIT GOA NEWSLETTER, Volume:-1, Issue:-1 OCTOBER, 2017 EDITOR IN CHIEF NEHA SHAH

GURUKUL VĀRTĀ FOUNDING DIRECTOR TAKES CHARGE. IIT GOA NEWSLETTER, Volume:-1, Issue:-1 OCTOBER, 2017 EDITOR IN CHIEF NEHA SHAH GURUKUL VĀRTĀ IIT GOA NEWSLETTER, Volume:-1, Issue:-1 OCTOBER, 2017 EDITOR IN CHIEF NEHA SHAH HINDI TRANSLATION ASHISH KUMAR CONTRIBUTORS ABHISHEK VARGHESE ANSH RAJDEV ASHISH KUMAR HIMALI GOEL REVANTH

More information

Affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) Recog. By Directorate of Education, Govt. of NCT, Delhi F-19, Sec-8, Rohini, Delhi

Affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) Recog. By Directorate of Education, Govt. of NCT, Delhi F-19, Sec-8, Rohini, Delhi TECNIA INTERNATIONAL SCHOOL Affiliated to Central Board of Secondary Education (CBSE) Recog. By Directorate of Education, Govt. of NCT, Delhi F-19, Sec-8, Rohini, Delhi CLASS x PT1 (10) Periodic Test PT2

More information

No. of Vacancies* % under PwD quota - relevant order for persons with one Leg/one Arm effected only eligible

No. of Vacancies* % under PwD quota - relevant order for persons with one Leg/one Arm effected only eligible F. No. A 46/1/SWA-Recruitment/2017 Government of India Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Hydrological Observation Circle, Central Water Commission, Gandhinagar The office

More information

S. RAZA GIRLS HIGH SCHOOL

S. RAZA GIRLS HIGH SCHOOL S. RAZA GIRLS HIGH SCHOOL SYLLABUS SESSION 2017-2018 STD. III PRESCRIBED BOOKS ENGLISH 1) NEW WORLD READER 2) THE ENGLISH CHANNEL 3) EASY ENGLISH GRAMMAR SYLLABUS TO BE COVERED MONTH NEW WORLD READER THE

More information

Ph.D. Thesis S.No. Tittle Author Guide Year

Ph.D. Thesis S.No. Tittle Author Guide Year S.No. Tittle uthor Guide Year 1. Educational planning in India study in approach and mehhodology 2. n evaluation of nationalized hindi text books (classes I through VIII) of Madhya Pradesh 3. study of

More information

Hkkjr dk jkti=k % vlk/kj.k. vlk/kj.k. EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr

Hkkjr dk jkti=k % vlk/kj.k. vlk/kj.k. EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr ¹Hkkx IIµ[k.M 3(ii)º jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 Hkkjr dk jkti=k % vlk/kj.k REGD. NO. D. L.-33004/99 1 la- 1405] No. 1405] vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section

More information

SE367A Project Report Complex Predicates in Hindi

SE367A Project Report Complex Predicates in Hindi SE367A Project Report Complex Predicates in Hindi By: Sachet Chavan (Dept. of HSS) Pranav Kumar (Dept. of Electrical Engineering) Guide: Prof. Amitabh Mukherjee Abstract: Complex predicates are found in

More information

CLASS - LKG APRIL DETAILED PLANNER OF ENGLISH CLASSES REQUIRED PERIODS

CLASS - LKG APRIL DETAILED PLANNER OF ENGLISH CLASSES REQUIRED PERIODS CLASS - LKG DETAILED PLANNER OF ENGLISH APRIL CLASSES REQUIRED TOPIC CONCEPT & SKILLS LEARNING OUTCOMES 18 20 PERIODS ACTION WORDS, OPPOSITES, CURSIVE PATTERNS, CURSIVE LETTERS, RHYMES, RECOGNITION OF

More information

rgfly dk;kzy; nkjogk

rgfly dk;kzy; nkjogk मह र श सन महस ल!वभ ग Government Of Maharashtra Revenue Department म हत च आ धक र क यद -2005 कलम 4 (ब) अ तग त rgfly dk;kzy; nkjogk य च क य लय य म हत च þֵÖÓ कट करण Proactive Disclosure Of The Office Of

More information

sa%ya ho ik ibajalai ko baaro maom jaanakairyaam^ va kaya- - krnao ka

sa%ya ho ik ibajalai ko baaro maom jaanakairyaam^ va kaya- - krnao ka P`aosa iva&ipt idnaam^k 24 ¹ 05 ¹ 2016 gau$ vamdnaa kond` imanai maata Bavana kaohka - ibalaa[- - maom 15 vaam^ gau$ vamdnaa ko Avasar pr ibajalai ki sadupyaaoigata ivayaya pr pircacaa- kaya-ëma sampnna

More information

DETAILED PLANNER OF ENGLISH (MARCH) CYCLE: 1

DETAILED PLANNER OF ENGLISH (MARCH) CYCLE: 1 DETAILED PLANNER OF ENGLISH (MARCH) CYCLE: 1 CLASS - 1 ST CLASSES TOPIC 2 (40 minutes class period) The Fun Poem Concept: Learning Through Fun Skills: Listening, Speaking, Reading and Writing. Recitation

More information

UNIT WISE WEIGHTAGE FOR CLASS XI [ HALF YEARLY ]

UNIT WISE WEIGHTAGE FOR CLASS XI [ HALF YEARLY ] UNIT WISE WEIGHTAGE FOR CLASS XI [ HALF YEARLY ] ENGLISH CORE [301] Section - A Reading Skills 20 Section - B Writing Skills & Grammar 30 Section - C Literature & Long Reading Text / Novel The Portrait

More information

M.L. Khanna DAV Public School

M.L. Khanna DAV Public School M.L. Khanna DAV Public School Sector VI, Dwarka, New Delhi 110075 ACADEMIC PLAN 2017-18 CLASS- I Education is a social process. Education is growth. Education is not a preparation for life; Education is

More information

ELECTION COMMISSION OF INDIA Nirvachan Sadan, Ashoka Road, New Delhi

ELECTION COMMISSION OF INDIA Nirvachan Sadan, Ashoka Road, New Delhi ELECTION COMMISSION OF INDIA Nirvachan Sadan, Ashoka Road, New Delhi-110001 No- PN/ECI//2017 16 March 2017 Subject- Credibility of Electronic Voting Machines- regarding. Press Note 1. The Election Commission

More information

AUSTRALIAN CURRICULUM: LANGUAGES HINDI

AUSTRALIAN CURRICULUM: LANGUAGES HINDI AUSTRALIAN CURRICULUM: LANGUAGES HINDI Context statement The place of the Hindi language and associated cultures in Australia and the world Hindi is an official language of India and Fiji. It is the most

More information

Suggestions on Subject Enrichment Activities

Suggestions on Subject Enrichment Activities Suggestions on Subject Enrichment Activities In the recently held Principals Conference at Jalandhar,Principals wanted to know about the number of Subject Enrichment Activities to be conducted per Term

More information

श र गण श प ज.

श र गण श प ज. श र गण श प ज http://www.mantraaonline.com/ श र गण श प ज Check List 1. Altar, Deity (statue/photo), Ganesha Idol 2. Two big brass lamps (with wicks, oil/ghee) 3. Matchbox, Agarbatti 4. Karpoor, Gandha Powder,

More information

Academic year Syllabus for GRADE: - V

Academic year Syllabus for GRADE: - V Academic year 2016-17 Syllabus for GRADE: - V Sr.No. Subject Page Number 1. English 2-3 2. Hindi 4-6 3. Marathi 7 4. French 8-9 5. Sanskrit 10-11 6. Maths 12-13 7. EVS 14-15 8. Computer 16 1 Delhi public

More information

CMP News Letter क न द र य व द य लय स ई म ध प र KENDRIYA VIDYALAYA SAWAI MADHOPUR. April to September 2017

CMP News Letter क न द र य व द य लय स ई म ध प र KENDRIYA VIDYALAYA SAWAI MADHOPUR. April to September 2017 क न द र य व द य लय स ई म ध प र KENDRIYA VIDYALAYA SAWAI MADHOPUR Phone & Fax 07462-222347, Website www.kvswm.org, Email kvsawaimadhopur@gmail.com CMP News Letter April to September 2017 For qualitative

More information

Alumni Association of Madhubani NavodayA Jawahar Navodaya Vidyalaya, Ranti, Madhubani, Bihar

Alumni Association of Madhubani NavodayA Jawahar Navodaya Vidyalaya, Ranti, Madhubani, Bihar December 25 th 2016 Alumni Association of Madhubani NavodayA Jawahar Navodaya Vidyalaya, Ranti, Madhubani, Bihar a a m n a e m a g @ g m a i l. c o m Contents 1. Introduction 2. Table of Contents 3. Alumni

More information

श र सत यन र यण प ज.

श र सत यन र यण प ज. श र सत यन र यण प ज http://www.mantraaonline.com/ श र सत यन र यण प ज Check List 1. Altar, Deity (statue/photo), 2. Two big brass lamps (with wicks, oil/ghee) 3. Matchbox, Agarbatti 4. Karpoor, Gandha Powder,

More information

DOON INTERNATIONAL SCHOOL SYLLABUS

DOON INTERNATIONAL SCHOOL SYLLABUS DOON INTERNATIONAL SCHOOL SYLLABUS 2017 2018 Subject: English Grade: X TERM I Periodic Test I ( March) Two gentlemen of Verona(Literature) The frog and the nightingale(poetry) Chapters 1 4(Novel) Grammar:

More information

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr अ धस चन

vlk/kj.k izkf/dkj ls izdkf'kr अ धस चन jftlvªh laö Mhö,yö&33004@99 REGD. NO. D. L.-33004/99 vlk/kj.k EXTRAORDINARY Hkkx II [k.m 3 mi&[k.m (ii) PART II Section 3 Sub-section (ii) izkf/dkj ls izdkf'kr PUBLISHED BY AUTHORITY la- 13] ubz fnyyh]

More information

ACADEMIC PLAN CLASS-VI

ACADEMIC PLAN CLASS-VI ACADEMIC PLAN 2016-17 CLASS-VI Education is a social process. Education is growth. Education is not a preparation for life; Education is life itself. John Dewey Schools play a major role in ensuring that

More information

Curriculum Vitae. Address : C-201, Sun Residency, Koteshwar Road, Motera, Ahmedabad Current Position : Associate.

Curriculum Vitae. Address : C-201, Sun Residency, Koteshwar Road, Motera, Ahmedabad Current Position : Associate. Curriculum Vitae Name : Dr. Vinod Kumar Pandey Date of Birth : 1 July 1957 Address : C-201, Sun Residency, Koteshwar Road, Motera, Ahmedabad-380 005. Current Position : Associate. Professor & Head, Department

More information

A Comparative Study of Svm and New Lesk Algorithm for Word Sense Disambiguation in Hindi Language

A Comparative Study of Svm and New Lesk Algorithm for Word Sense Disambiguation in Hindi Language International Journal of Research Studies in Computer Science and Engineering (IJRSCSE) Volume 2, Issue 5, May 2015, PP 24-28 ISSN 2349-4840 (Print) & ISSN 2349-4859 (Online) www.arcjournals.org A Comparative

More information

Question (1) Question (2) RAT : SEW : : NOW :? (A) OPY (B) SOW (C) OSZ (D) SUY. Correct Option : C Explanation : Question (3)

Question (1) Question (2) RAT : SEW : : NOW :? (A) OPY (B) SOW (C) OSZ (D) SUY. Correct Option : C Explanation : Question (3) Question (1) Correct Option : D (D) The tadpole is a young one's of frog and frogs are amphibians. The lamb is a young one's of sheep and sheep are mammals. Question (2) RAT : SEW : : NOW :? (A) OPY (B)

More information

JAWAHAR NAVODYA VIDYALAYA ONGOLE, PRAKASAM DISTRICT (AP)

JAWAHAR NAVODYA VIDYALAYA ONGOLE, PRAKASAM DISTRICT (AP) PRICE: RS. 100/- MR.NO. Date : JAWAHAR NAVODYA VIDYALAYA ONGOLE, PRAKASAM DISTRICT -523001(AP) TENDER FORM FOR THE SUPPLY OF TERMS AND CONDITIONS 1. Jawahar Navodaya Vidyalaya are fully residential Co-educational,

More information

Sheet1. Heat & Temperature: A learning by doing module for secondary schools Bartval, Yogambar Singh य य वर यय त क प /

Sheet1. Heat & Temperature: A learning by doing module for secondary schools Bartval, Yogambar Singh य य वर यय त क प / Author Title Aabdi, Vazeer Hasan नव स र म न ज (Shrinivas Ramanuj) Aabdi, Vazeer Hasan नक ल क न क स Abhay Neema ल नन : उनक समय और स घष Agarwal, Deepa The Mango Birds Agarwal, Deepa A real giraffe Amartya

More information

Indian Languages IR using Latent Semantic Indexing

Indian Languages IR using Latent Semantic Indexing Indian Languages IR using Latent Semantic Indexing A.P.SivaKumar 1, Dr.P.Premchand 2, Dr.A.Govardhan 3 1 Assistant Professor, Department of Computer Science Engineering, JNTUACE, Anantapur 2 Professor,

More information

Word Sense Disambiguation in Hindi Language Using Hyperspace Analogue to Language and Fuzzy C-Means Clustering

Word Sense Disambiguation in Hindi Language Using Hyperspace Analogue to Language and Fuzzy C-Means Clustering Word Sense Disambiguation in Hindi Language Using Hyperspace Analogue to Language and Fuzzy C-Means Clustering Devendra K. Tayal Associate Professor IGDTUW, Delhi-110006 Leena Ahuja Ex-Student IGDTUW,

More information

क त क ई-व द य लय पत र क 2016 KENDRIYA VIDYALAYA ADILABAD

क त क ई-व द य लय पत र क 2016 KENDRIYA VIDYALAYA ADILABAD क त क ई-व द य लय पत र क 2016 KENDRIYA VIDYALAYA ADILABAD FROM PRINCIPAL S KALAM Dear all, Only when one is equipped with both, worldly education for living and spiritual education, he/she deserves respect

More information

ग ल ड ई 17/ वम 2017 व व : ल ड ई 17 ( ल क ण) व ल : ( ) ल ड ई 17( 12158) ड / ड / ड 27003:2017 म व ज अ व व व ( ग)

ग ल ड ई 17/ वम 2017 व व : ल ड ई 17 ( ल क ण) व ल : ( ) ल ड ई 17( 12158) ड / ड / ड 27003:2017 म व ज अ व व व ( ग) व ट च ल व व : ल ड ई 17 प ल प क ण ज ग क ल ड ई 17/ -26 20 वम 2017 व ल : ( ) 1) च प ण ल क व ट वव व व ड ई, 17 2) इल क व व च प द व वव ट ल ड ई प स 3) अन र वच व ल व म वलव प ल अवल : ल ड ई 17( 12158) ड / ड / ड

More information

Verb Analyzer for Sanskrit

Verb Analyzer for Sanskrit Chapter-4 Verb Analyzer for Sanskrit This chapter describes the partial implementation of Sanskrit verb analyzer as part of the present M. Phil. R & D. The morphological analysis methodology discussed

More information

DELHI PUBLIC SCHOOL SRINAGAR 1 SYLLABUS BREAKUP

DELHI PUBLIC SCHOOL SRINAGAR 1 SYLLABUS BREAKUP DELHI PUBLIC SCHOOL SRINAGAR 1 SYLLABUS BREAKUP 8th English MARCH LITERATURE: TRAVELLER GRAMMAR/WRITING SKILLS: CHARACTER SKETCH POETRY WRITING PARAGRAPH WRITING PUNCTUATION SENTENCES(SIMPLE/COMPLEX/COMPOUN

More information

WEEKLY. The Doon School. The Essence of Distraction. doonspeak. The Politics of Power. The Roving. Counterpoint 4 Scanner

WEEKLY. The Doon School. The Essence of Distraction. doonspeak. The Politics of Power. The Roving. Counterpoint 4 Scanner Point- Under The Counterpoint 4 Scanner 7 Established in 1936 The Doon School WEEKLY Saturday, August 5, 2017 Issue No. 2473 The Politics of Power The Essence of Distraction 1. The Doon School Weekly Saturday,

More information

Curriculum Vitae. Business Management* Rural Development Rural Management. Commerce, Hindi, English Commerce, Hindi, Eng. General Science Social

Curriculum Vitae. Business Management* Rural Development Rural Management. Commerce, Hindi, English Commerce, Hindi, Eng. General Science Social Curriculum Vitae Name : Dr. Lokesh Kumar Jain Date of Birth : 15-03-1970 Address (Residential) : C-203, Swapnvilla -3, Jain Flat, Pethapur- 382610 (Gujarat) Current Position : Associate Professor E-mail

More information

Gyanodaya. Day 1. An experience like no other GYANODAYA 43

Gyanodaya. Day 1. An experience like no other GYANODAYA 43 Gyanodaya An experience like no other As the night descended on 7 th July packing and excitement accelerated with an enthusiasm unknown to me till then. The wait was finally going to be over. The itinerary

More information

digital psk Exported at: Thu Dec :42:52 GMT+0530 (IST) Splash

digital psk Exported at: Thu Dec :42:52 GMT+0530 (IST) Splash digital psk Exported at: Thu Dec 01 2016 12:42:52 GMT+0530 (IST) Splash Select Distric DIGITAL PSK Select State Gujarat Select Distric Rajkot Select Language Gujarati / English SAVE Registration Enter

More information

ARWACHIN PUBLIC SCHOOL VASUNDHARA CLASS-3 SYLLABUS ( )

ARWACHIN PUBLIC SCHOOL VASUNDHARA CLASS-3 SYLLABUS ( ) SUBJECT-ENGLISH BOOKS: 1. Radiance Communicative English Main course book (Cordova Publications) 2. Radiance Practice Worksheets (Cordova Publications) 3. Zenith Grammar And Composition (Anant Publications)

More information

GANDHI BHAWAN University of Delhi. Report by: Dr. Nisha Bala Tyagi, Dy. Dean Academic

GANDHI BHAWAN University of Delhi. Report by: Dr. Nisha Bala Tyagi, Dy. Dean Academic GANDHI BHAWAN University of Delhi Report by: Dr. Nisha Bala Tyagi, Dy. Dean Academic Gandhi Bhawan in collaboration with Delhi State Legal Services Authority (DSLSA), Patiala House Courts, New Delhi imparted

More information

ENGLISH Month August

ENGLISH Month August ENGLISH 2016-17 April May Topic Literature Reader (a) How I taught my Grand Mother to read (Prose) (b) The Brook (poem) Main Course Book :People Work Book :Verb Forms Objective Enable students to realise

More information

REPLIES OF RTI APPLICATION / APPEAL FOR THE MONTH OF JANUARY 2016

REPLIES OF RTI APPLICATION / APPEAL FOR THE MONTH OF JANUARY 2016 REPLIES OF RTI APPLICATION / APPEAL FOR THE MONTH OF JANUARY 2016 Sl/No Name Replied date Page Nos. LIST REPLIES OF RTI APPEALS 1 Shri Bikash Choudhury 01.01.2016 I 2 Ms. Shail Devi 07.01.2016 II 3 Ms.

More information

INDEX प म DESIGNATION

INDEX प म DESIGNATION क र. स.. No. BOARD LEVEL / ब र ड ल वल 1 अध यक ष एव प रब ध न द शक CHAIRMAN-CUM-MANAGING DIRECTOR 1 न द शक (नवत त) DIRECTOR (FINANCE) 3 न द शक (क मनश यल) DIRECTOR (COMMERCIAL) सतर ड त VIGILANCE ए ब स स (इ

More information

Recruitment of B.Sc (Agriculture),B.Sc.,B.Com& BA graduates on purely Temporary Basis.

Recruitment of B.Sc (Agriculture),B.Sc.,B.Com& BA graduates on purely Temporary Basis. ( ³ ÖÖ ü Ÿ Ö Ã Ö ü úö ü ú Ö ˆ Ö Î ú Ö) Ö Ö Ö Ö ú Ö µö ÖÔ» Ö µ Ö : Ö ß. Ö. Ö ü. üö ¾Ö ü, Ö Æ ü»ö ß Ö Ó Ö»Ö, ÃÖ Ö ê Ö Ö üö ê ü, Ö ü»ö Ö²Ö Ö - 5040 0 1. æü ü³ö ÖÂ Ö /Phone : 22 65 38/ 2 267 08.±îú ŒÃÖ/F ax:

More information

Sheet1. The Brahman and The Goat. The giant and the dwarf Kesari and the Flying Thief. The Pandavas in Hiding. Vikramaditiya's Throne

Sheet1. The Brahman and The Goat. The giant and the dwarf Kesari and the Flying Thief. The Pandavas in Hiding. Vikramaditiya's Throne Author Title A.P.J. Abdul Kalam Turning Points : A Journey Through Challenges Abdul Kalam, A. P. J. India 2020 : Abell, Sandra K. Designing and teaching the elementary science methods course / Achinstein,

More information

BGS INTERNATIONAL PUBLIC SCHOOL, SECTOR-5, DWARKA, NEW DELHI ENGLISH SYLLABUS- CLASS VI ( )

BGS INTERNATIONAL PUBLIC SCHOOL, SECTOR-5, DWARKA, NEW DELHI ENGLISH SYLLABUS- CLASS VI ( ) SUBJECT TEACHER: ADITI KHANNA MONTH April BGS INTERNATIONAL PUBLIC SCHOOL, SECTOR-5, DWARKA, NEW DELHI ENGLISH SYLLABUS- CLASS VI (2018-19) Textbooks literature :Stepping Stone (Headword) Grammar : Grammar

More information

Development of Marathi Part of Speech Tagger Using Statistical Approach

Development of Marathi Part of Speech Tagger Using Statistical Approach Development of Marathi Part of Speech Tagger Using Statistical Approach Jyoti Singh Department of Computer Science Banasthali University Rajasthan, India jyoti.singh132@gmail.com Nisheeth Joshi Department

More information

CREDENCE HIGH SCHOOL, DUBAI Periodic Review 2 (Formative Assessment): Date-Sheet & Syllabus - Grade 2 DATE / DAY

CREDENCE HIGH SCHOOL, DUBAI Periodic Review 2 (Formative Assessment): Date-Sheet & Syllabus - Grade 2 DATE / DAY Periodic Review 2 (Formative Assessment): Date-Sheet & Syllabus - Grade 2 Education 1. The Sons of Adam 2. I Trust Allah (SWT): The story of Prophet Nuh 3. My God is my Creator Taqwa: Allah (SWT) sees

More information

Kindly keep in mind the following points while doing your holiday home work.

Kindly keep in mind the following points while doing your holiday home work. Khaitan Public School, Sahibabad Holiday Home Work -2017 Class VI As the holidays have begun, it s time for us to have some fun, We will make new friends and play a lot of games, Spend time with them and

More information

ह द स ख! Hindi Sikho!

ह द स ख! Hindi Sikho! ह द स ख! Hindi Sikho! by Shashank Rao Section 1: Introduction to Hindi In order to learn Hindi, you first have to understand its history and structure. Hindi is descended from an Indo-Aryan language known

More information

~~3ffi- ~ -:em ~ ~ CSIR- CENTRAL LEATHER RESEARCH INSTITUTE. Notification No Engagement of JRF, SRF & Project Assistants

~~3ffi- ~ -:em ~ ~ CSIR- CENTRAL LEATHER RESEARCH INSTITUTE. Notification No Engagement of JRF, SRF & Project Assistants 3ffi- -:em '" CSIR- CENTRAL LEATHER RESEARCH INSTITUTE :IIRCfl am 3f);.ilfTICfl Council of Scientific & Industrial Research '",,-;,1('1fijfTr=I:'1:Jl"'lI"""?";, 'Iffi(f Adyar, Chennai-600 020, Tamil Nadu,

More information

Implementation of English-Text to Marathi-Speech (ETMS) Synthesizer

Implementation of English-Text to Marathi-Speech (ETMS) Synthesizer IOSR Journal of Computer Engineering (IOSR-JCE) e-issn: 2278-0661,p-ISSN: 2278-8727, Volume 17, Issue 1, Ver. VI (Jan Feb. 2015), PP 34-43 www.iosrjournals.org Implementation of English-Text to Marathi-Speech

More information

Educational Products Development Program

Educational Products Development Program Educational Products Development Program Story of a new Educational Product research, international standards, benchmarks, parity and best practices sessions of brainstorming and product definitions Defining

More information

स स थ न क ननद शक द र, AIISH, म स र म ननमन ककत तकन क / ग र तकन क पद क भरन क ल ए आ दन आम त र त ककय ज त ह :

स स थ न क ननद शक द र, AIISH, म स र म ननमन ककत तकन क / ग र तकन क पद क भरन क ल ए आ दन आम त र त ककय ज त ह : अख ल भ रत व क श रवण स स थ न : म स र 6 ALL INDIA INSTITUTE OF SPEECH & HEARING: MYSURU 6 (An Autonomous body under the Ministry of Health and Family Welfare,) Govt. of India), Manasagangothri, Mysuru 570

More information

ASSIGNMENT- 2 POLYTECHNIC DIPLOMA (ALL BRANCHES) 1 st Sem.

ASSIGNMENT- 2 POLYTECHNIC DIPLOMA (ALL BRANCHES) 1 st Sem. ASSIGNMENT- 2 POLYTECHNIC DIPLOMA (ALL BRANCHES) 1 st Sem. Assignment No: 2 Programme: Semester: Submitted by :- Candidate s Name:.. Enrollment No.:-.. Roll No. :-. Branch :-.. Mob. No. :-.. Date of Submission:-

More information

METEOR-Hindi : Automatic MT Evaluation Metric for Hindi as a Target Language

METEOR-Hindi : Automatic MT Evaluation Metric for Hindi as a Target Language METEOR-Hindi : Automatic MT Evaluation Metric for Hindi as a Target Language Ankush Gupta, Sriram Venkatapathy and Rajeev Sangal Language Technologies Research Centre IIIT-Hyderabad NEED FOR MT EVALUATION

More information

Indian Oil Corporation Ltd. (Pipelines Division) Northern Region Pipelines P.O. Panipat Refinery, Baholi, Panipat (Haryana)

Indian Oil Corporation Ltd. (Pipelines Division) Northern Region Pipelines P.O. Panipat Refinery, Baholi, Panipat (Haryana) Date : 17.10.2016 Indian Oil Corporation Ltd. (Pipelines Division) Northern Region Pipelines P.O. Panipat Refinery, Baholi, Panipat-132140 (Haryana) Advertisement : NRPL/HR/P/C/4(2016) Date of Notification

More information

arxiv: v1 [cs.cl] 9 Nov 2017

arxiv: v1 [cs.cl] 9 Nov 2017 Language Modeling for Code-Switched Data: Challenges and Approaches Ganji Sreeram, Rohit Sinha Department of Electronics and Electrical Engineering, Indian Institute of Technology Guwahati, Guwahati-781039,

More information

Integrated project work for Class-IX

Integrated project work for Class-IX Integrated project work for Class-IX Delhi Heritage Walk Love Delhi...Explore Delhi...Rediscover Delhi!!! SOCIAL SCIENCE - HISTORY 1. Write detailed information of the given monument. 2. The time period

More information

GETTING STARTED WITH DIRECT MT. Milind Ganjoo

GETTING STARTED WITH DIRECT MT. Milind Ganjoo GETTING STARTED WITH DIRECT MT Milind Ganjoo Outline Direct MT approach Adding transfer rules Analyzing word alignments Examples and inferences Step 1: Dictionary translation One foreign word à one (possibly

More information

DATE OF BIRTH : 31st December, 1981

DATE OF BIRTH : 31st December, 1981 Brief Bio-Data 1. NAME : ALEENDRA BRAHMA 2. PRESENT ADDRESS & CONTACT : Dept. of Humanities & Social Sciences Indian Institute of Technology Guwahati Dist.- Kamrup (M), State- Assam, PIN- 781039 3. aleendra.iitg@gmail.com,

More information

ARMY PUBLIC SCHOOL JODHPUR NEWS LETTER, JANUARY 2017

ARMY PUBLIC SCHOOL JODHPUR NEWS LETTER, JANUARY 2017 ARMY PUBLIC SCHOOL JODHPUR Editorial NEWS LETTER, JANUARY 2017 (ARYABHATTA HOUSE) (Vol.No.01) Life has meaning only in the journey. Triumph or defeat is in the hand of God. So let us celebrate the journey.

More information

Formulaic Translation from Hindi to ISL

Formulaic Translation from Hindi to ISL INGIT Limited Domain Formulaic Translation from Hindi to ISL Purushottam Kar Madhusudan Reddy Amitabha Mukerjee Achla Raina Indian Institute of Technology Kanpur Introduction Objective Create a scalable

More information

Transliterating Devanagari

Transliterating Devanagari Transliterating Devanagari Rupert Snell The whole business of ṭrānsliṭereśan and diacritical marks may seem like the most tedious subject in the world, but it has an important purpose: it allows the reader

More information

ENGLISH (VIII)

ENGLISH (VIII) ENGLISH (VIII) 2017-18 Literature 1. The Night We Won the Buick (Prose) Poem: How the Leaves Came Down Writing 1. Notice (Lost/Found) 2. Formal Letter (Application to the Principal) Grammar 1. Sentences

More information

RIDGE VALLEY SCHOOL. The Ridgeian. Emissaries of Change in Tech Times

RIDGE VALLEY SCHOOL. The Ridgeian. Emissaries of Change in Tech Times RIDGE VALLEY SCHOOL The Ridgeian March 2017 Emissaries of Change in Tech Times Inside this issue: Ridge Valley School, a pioneer in innovative education, has always been involved in using cutting edge

More information

WALLET TERMS AND CONDITIONS

WALLET TERMS AND CONDITIONS 1. WALLET TERMS AND CONDITIONS (Page 1) 2. okwysv ds fu;e vksj krsa Z (Page 6) 3. व ह ल टच य अट आण शर त (Page 11) WALLET TERMS AND CONDITIONS The following terms and conditions ( T&C s ) are a binding

More information

NATIONAL INSTITUTE OF OCEAN TECHNOLOGY

NATIONAL INSTITUTE OF OCEAN TECHNOLOGY NATIONAL INSTITUTE OF OCEAN TECHNOLOGY (Ministry of Earth Sciences, Govt. of India) Velachery Tambaram Main Road, Pallikaranai, Chennai-600 100 Phone : 91-44-6678 3310/6678 3300 Fax : 91-44-6678 3308 ADVERTISEMENT

More information

Dus Mahavidya Sadhana Kendra

Dus Mahavidya Sadhana Kendra If you are keen to learn the secrets of tantra sadhanas like Dus Mahavidya Sadhana Kendra 1. Maha Kali Sadhna 2. Tara Sadhna 3. Shodashi Sadhana (Also known as Sri Vidya Tripura Sundari) chakra puja Shri

More information

क द र य व द य लय स गठन, नई ददल ल Kendriya Vidyalaya Sangathan, New Delhi

क द र य व द य लय स गठन, नई ददल ल Kendriya Vidyalaya Sangathan, New Delhi क द र य व द य लय स गठन, नई ददल ल Kendriya Vidyalaya Sangathan, New Delhi म ड य ल पर क ष प रब धन Module on Exam Management ननद क श र ज एम र त क व स श क ष ए प रश क षण आ चशलक स स थ न च ड गढ़ DIRECTOR SH. J

More information

University Faculty Details Page on DU Web-site-2016

University Faculty Details Page on DU Web-site-2016 University Faculty Details Page on DU Web-site-2016 Title Prof./Dr./Mr./Ms. First Name SANDEEP Last Name KUMAR Photograph Designation Assistant Professor Department Education Address (Campus) 33, Chhatra

More information

क न द र य व द य लय क र.१,द ल ल (न व क) Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali (Nashik) Library e-newsletter

क न द र य व द य लय क र.१,द ल ल (न व क) Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali (Nashik) Library e-newsletter क न द र य व द य लय क र.१,द ल ल (न व क) Kendirya Vidyalaya No.1, Devlali (Nashik) Library e Newsletter (ग र थ ऱय सम च र ऩत र) -2014-15 Library e-newsletter 2014-15 Editorial Board KV1 Devlali Library Committee

More information

AMIE POSTAL COURSES STUDY CIRCLE(REGD.) PREPARATORY. For PROSPECTUS & APPLICATION FORM. Best Self Study Course. Add a plus to your studies

AMIE POSTAL COURSES STUDY CIRCLE(REGD.) PREPARATORY. For PROSPECTUS & APPLICATION FORM. Best Self Study Course. Add a plus to your studies PROSPECTUS & APPLICATION FORM Add a plus to your studies ABC Course in simple English language No text book study required Extremely useful course for working AMIE aspirants Faculty(Retd.) from IITs Kaizen

More information